FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijenci kod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - U znak sjećanja i na spomen poginulim civilima u raketiranju Zagreba, kod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995. vijence su položila i zapalila svijeće izaslanstva Ministarstva branitelja, Grada Zagreba te Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U ime Ministarstva branitelja vijenac je položila zamjenica ministra Vesna Nađ, u ime Grada Zagreba Miodrag Demo i Miro Laco, a u ime Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Krhen Vesna i Zvonko Bakula.

Zagreb od 2007. godine južni dio Šoštarićeve ulice imanovao Trgom svibanjskih žrtava 1995. u spomen na žrtve raketiranja Zagreba 2. svibnja 1995. godine. Tad su pobunjeni Srbi središte Zagreba gađali iz raketnog sustava "Orkan" projektilima s kasetnim punjenjem, tzv. "zvončićima" kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji. U samome gradskom središtu poginulo je šestero ljudi.

Tijekom dana u Petrićevoj ulici zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorit će Memorijalni centar raketiranja Zagreba 91./95., u spomen na sve poginule i ranjene tijekom velikosrpskog napada na Banske dvore 1991. i na civilno stanovništvo Grada Zagreba 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙