FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande i Komorowski žele pokrenuti Weimarski trokut

PARIZ, 7. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Predsjednici Francuske Francois Hollande i Poljske Bronislaw Komorowski pozvali su u utorak u Parizu nakon susreta u Elizejskoj palači na pokretanje Weimarskog trokuta, političkog i diplomatskog foruma koji obuhvaća Pariz, Berlin i Varšavu.

"Želimo pokrenuti taj proces nastao 1991.", rekao je Francois Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta i naglasio da je toj ideji sklona i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault također je govorio u tom tonu u ponedjeljak navečer na primanju u poljskom veleposlanstvu gdje je pozvao na pokretanje toga postupka.

Bronislaw Komorowski je prvog dana dvodnevnog državnog posjeta Parizu izjavio da računa na jačanje Weimarskog trokuta, važne formule za suradnju u okviru Europske unije kao i za poljsko-francuske odnose.

Hollande je ocijeno da Weimarski trokut ne može biti organizacija za zaštitu i ne može ni na koji način imati operativnu ulogu i usprotivio se ideji da se od Weimarskog trokuta traži drugu ulogu osim političke.

Njegov poljski kolega rekao je da je uvjeren da bi taj forum mogao sudjelovati u prihvaćanju zajedničkog sustava europske obrane.

Odnosi između dviju zemalja ohladili su se tijekom mandata francuskih predsjednika Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja, ali Hollande se od početka mandata zauzeo za pokretanje redovitih kontakata na najvišoj razini.

U srijedu će Komorowski nazočiti svečanosti 68. obljetnice pobjede nad fašizmom 8. svibnja 1945.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙