FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija i Kina povukle vojnike sa sporne granice na Himalaji

SRINAGAR, 6. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Indija i Kina istodobno su povukle vojnike iz logora udaljenih nekoliko metara u himalajskoj pustinji čime su u ponedjeljak okončale trotjednu napetost oko sporne granice.

Više od tri tjedna nakon navodnog ulaska kineske vojske 15. travnja u zonu koju svojata Indija i ondje je uspostavila logor, dužnosnici dviju zemalja dogovorili su zajedničko povlačenje, prenose agencije AFP i Reuters izjavu indijskog časnika.

"Naši vojnici su se povukli kilometar s položaja na kojemu su bili od 16. travnja", rekao je časnik Sjevernog zapovjedništva indijske vojske koje nadzire spornu regiju na rubu indijske države Džamu i Kašmir.

"Kineski vojnici su se također povukli s položaja koje su držali od 15. travnja kada su upali na indijski teritorij. Još se ne zna koliko daleko su se povukli", kazao je časnik.

Odnosi između Kine i Indije nestabilni su otkako su dvije zemlje ratovale 1962. na prostoru himalajskih regija Ladakh i Arunachal Pradesh. Indija tvrdi kako je Kina okupirala oko 38.000 kvadratnih kilometara njihova teritorija.

Od 1962. do danas održano je 15 krugova pregovora o ovome teritorijalnom sporu no još uvijek bez rezultata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙