FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu poslovni rezultati i podatak o potrošnji

ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Nakon blagog prošlotjednog rasta cijena dionica, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer ulagači i dalje procjenjuju kvartalne poslovne rezultate domaćih kompanija, a nove smjernice mogao bi im dati i podatak o prometu u domaćoj maloprodaji.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,18 posto, na 1.945 bodova, prekinuvši 4-tjedni negativni niz. Crobex10 ojačao je, pak, drugi tjedan zaredom, za 0,24 posto, na 1.093 boda.

Redovni promet iznosio je 48,2 milijuna kuna, što je otprilike 23 milijuna manje nego tjedan dana prije. No, Zagrebačka je burza radila samo tri dana jer je u srijedu bio Praznik rada, dok u utorak nije radila zbog tehničkih poteškoća.

„Na domaćem su tržištu protekloga tjedna Crobexi bili u blagom plusu, no radilo se svega tri trgovinska dana, tako da je prosječni dnevni promet dosezao 11,7 milijuna kuna. U fokusu investitora bila su financijska izvješća kompanija, koja su u četvrtak i petak najviše utjecala na cjenovna kretanja“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom HT-a, 13,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,13 posto, na 209,50 kuna, uslijed slabih tromjesečnih rezultata.

Znatnije se trgovalo i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je zbog dobrih tromjesečnih poslovnih rezultata ojačala 3,28 posto na 1.549,20 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Varteksa, čija je cijena skočila 35 posto, a snažno su porasle i dionice brodarskih kompanija. Pritom je dionica Uljanik plovidbe poskupila 9 posto, Jadroplova i Tankerske plovidbe oko 4, a Atlantske plovidbe gotovo 3 posto.

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,8 posto, na 14.973 boda, a S&P 500 indeks 2 posto, na 1.614 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti.

„Djelomično zahvaljujući vijestima o nastavku stimulativnih monetarnih mjera Europske središnje banke i Feda, te boljim od očekivanja poslovnim rezultatima kompanija, protekloga su tjedna najvažniji indeksi na inozemnim burzama znatnije porasli. Krajem tjedna na tržištima je dobro odjeknuo i podatak o padu stope nezaposlenosti u SAD-u na najnižu razinu u zadnje četiri godine od 7,5 posto“, navodi Špoljar.

Jutros su na azijskim burzama cijene dionica porasle, jer su ulagače ohrabrili rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa u petak. No, na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon prošlotjednog snažnog rasta.

„Trgovanje na inozemnim burzama ovoga će tjedna biti pod utjecajem novih makroekonomskih i poslovnih objava. Na domaćem tržištu, pak, na kretanje Crobexa i danas će vrlo vjerojatno utjecati poslovni rezultati domaćih kompanija, jer se prošloga tjedan radilo skraćeno. Investitorima bi nove smjernice mogao dati i podatak o domaćoj potrošnji“, zaključuje Špoljar.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u ožujku, koji bi, kako očekuju makroekonomisti, mogao pasti 13. mjesec zaredom, ali manje nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 2,7 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 1,0 do 4,0 posto.

Bio bi to već 13. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali nešto sporije nego u veljači, kada je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao za 3,3 posto.

Od burzovnih vijesti, danas započinje trgovanje dionicom Rivijere. Tom je dionicom u petak obustavljeno trgovanje, nakon vijesti da će ta hotelska kompanija objaviti dobrovoljnu javnu ponudu za preostale slobodne dionice tvrtke Dubrovnik - Babin Kuk. Riviera već posjeduje vlasnički udio od 94,14 posto u toj tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙