FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobro raspoloženje na svjetskim burzama potiče Crobexe?

ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Iz domaćeg poslovnog sektora zasad nema vijesti koje bi na Zagrebačkoj burzi mogle značajnije pokrenuti Crobexe, no dobro raspoloženje na svjetskim burzama moglo bi pozitivno utjecati na domaće tržište.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,10 posto, na 1.976 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,23 posto, na 1.097 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je 6,5 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

„Budući da i dalje nema vijesti koje bi izazvale snažniju reakciju investitora, i danas očekujem stagnaciju Crobexa, uz skromnu likvidnost, dok bi u većem fokusu ulagača mogla biti tek uobičajeno najlikvidnija izdanja“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Jedina s milijunskim prometom jučer je bila dionica HT-a, s prometom od 1,33 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,69 posto, na 214,51 kunu.

A usprkos padu indeksa vozarina za suhe terete od 0,35 posto, na 868 bodova, dionica Atlantske plovidbe ojačala je jučer 7,4, a Uljanik plovidbe 2,0 posto.

Među najvećim gubitnicima bila je, pak, dionica Viadukta, s padom cijene od 7,4 posto.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi danas mogao porasti promet certifikatima, jer inozemna tržišta već drugi tjedan nemaju jasan trend, a naznake su da je moguća korekcija, što obično privuče špekulante.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, jer je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća počela solidnim rezultatima Alcoe.

Dow Jones indeks ojačao je 0,33 posto, dok je S&P 500 porastao 0,63, a Nasdaq indeks 0,57 posto.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros porasle jer su dobri poslovni rezultati Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, pozitivno utjecali na dionice u rudarskom sektoru.

„Nakon dobrog početka sezone poslovnih rezultata na Wall Streetu, na inozemnim se burzama danas očekuje pozitivan trgovinski dan“, zaključuje Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙