FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Europski dan zaštite od melanoma (Euromelanoma Day), javno-preventivna akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja, diljem Hrvatske pod motom "Vidi i pobijedi!". Tradicionalni javnozdravstveni projekt organiziraju dermatolozi iz cijele Europe s ciljem podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života, utječu na sve češću pojavu različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Rano otkrivanje omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja, kao i osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje, pravilnim načinima zaštite i važnosti samopregleda madeža. Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, u ponedjeljak, 6. svibnja, kada će zainteresiranim građanima diljem Hrvatske biti omogućen besplatan dermatološki pregled.

VUKOVAR - Svečanim uskrsnim liturgijama služenim u svim pravoslavnim hramovima na području Vukovarsko-srijemske županije, vjernici pravoslavne vjere danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs. Uskrsnu liturgiju u vukovarskom Srpskom domu pred velikim brojem vjernika služio je arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor Dušan Marković, prvi paroh vukovarski. U hramu Prepodobne matere Paraskeve, u dijelu grada Dobra voda, liturgiju je služio protojerej stavrofor Jovan Radivojević, drugi paroh vukovarski. Vjernici vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u velikom su se broju okupili na uskrsnoj liturgiji okupili u hramu Svetog Stefana Dečanskog. Prema tradiciji, vjernici će nakon bogoslužja proslavu Uskrsa nastaviti u krugu obitelji.

SPLIT - Dvojica muškaraca uhićena zbog incidenta koji se dogodio sinoć u blizini stadiona RNK "Split", nakon gradskog nogometnog derbija između "Splita" i "Hajduka", kada su navijači napali i ozlijedili devet policajaca, oštetili osam osobnih automobila, čupali prometne znakove i razbijali stakla. U policiji su na kriminalističkom istraživanju 34-godišnjak i 25-godišnjak koje policija dovodi u vezu sa incidentom, a istragu nastavljaju i dalje kako bi utvrdili tko je još sudjelovao u incidentu, rečeno je danas u splitskoj policiji. Po završetku nogometne utakmice u 20,55 sati veća grupa iz skupine od oko 500 osoba koje su bile izvan stadiona napala je policajce i gledatelje koji su napuštali stadion te građane koji su vozilima prolazili ulicom Hrvatske mornarice. Navijači su bacali boce, kamenje i "bengalke", izvijestila je danas policija.

ZAGREB - U prometnoj nesreći koja se jutros dogodila u Zagrebu poginuo je 27- godišnji vozač koji je izgubio nadzor nad vozilom i udario u nadstrešnicu tramvajskog stajališta, a 23-godišnja suvozačica je lakše ozlijeđena, doznaje se u policiji. Pri skretanju iz Horvaćanske u Petrovaradinsku ulicu oko 6,40 sati vozač opel astre krapinske registracije je izgubio nadzor nad vozilom i udario u nadstrešnicu tramvajskog stajališta te je na mjestu nesreće umro.

SISAK - U izravnom sudaru dvaju osobnih automobila jutros kod Lekenika poginuo je pedesetogodišnji vozač golfa, dok je dvadesetogodišnji vozač audija s teškim ozljedama prevezen u sisačku bolnicu, gdje mu je ukazana medicinska pomoć, doznaje se u policiji. Nesreća se dogodila u 6,50 sati na državnoj cesti Sisak-Zagreb, 500 metara prije ulaska u Lekenik iz pravca Siska.

LUDBREG - Uhićen je 35-godišnji vozač koji je sinoć pobjegao nakon što je u mjestu Apatija pokraj Ludbrega skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula 50-godišnja biciklistkinja, potvrdila je jutros za Hinu glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić. Kasno sinoć, na državnoj cesti između Apatije i Svetog Petra pokraj Ludbrega, zbog prebrze vožnje muškarac je automobilom prešao na suprotnu stranu ceste i udario u biciklistkinju koja mu je dolazila u susret. Od jačine udarca žena je odbačena na polje pokraj ceste, a muškarac je pobjegao. Nesretnu ženu, koja je preminula na mjestu nesreće, nešto poslije 22 sata pronašla je ophodnja ludbreške policije. Tijekom noći policija je otkrila i uhitila vozača.

ZAGREB - Protekle dvije godine tiskana su tri nova hrvatska prijevoda Biblije, ponovljeno je više od deset starih izdanja, a istodobno se prevode još najmanje dva nova, što govori o iznimnoj živosti u bibličarskim krugovima u Hrvatskoj. Istodobno u svijetu se priprema više od 400 novih izdanja najtiskanije knjige svih vremena. Novi hrvatski prijevodi, po riječima izdavača ili prevoditelja, rađeni su tako da budu što vjerniji ili točniji izvornim izdanjima. Sami prevoditelji toga golemog posla ostali su uglavnom anonimni, osim Ivana Vrtarića, koji je Bibliju preveo u izdanju Žive riječi iz Krasice. Upravo hrvatski prevoditelji Biblije bit će središnja tema stručnog skupa koji će se održati 15. i 16. svibnja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u sklopu Tjedna Biblije. Domaći bibličari govorit će o prevoditeljima Petru Katančiću, Antunu Soviću, Ivanu Šariću, Ivanu Štambuku, Bonaventuri Dudi, Jerku Fućaku i drugima. Mnogi naši biblijski prevoditelji uložili su velik dio života u taj posao, a neki od njih su zapravo potpuno nepoznati, objašnjava razlog održavanja skupa organizator Danijel Berković s Biblijskog instituta u Zagrebu. Objavljivanje svakoga novog prijevoda Biblije izniman je čin u svakoj kulturi, naglašavaju bibličari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙