FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Van Rompuy traži poticajne gospodarske mjere

LISABON, 2. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Vlade i institucije Europske unije moraju poduzeti hitne akcije usmjerene poticanju gospodarskog rasta i stvaranju radnih mjesta, jer su članice EU-a umorne od štednje, izjavio je danas predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

„Poduzimanje tih mjera hitnije je od bilo čega drugoga. Nakon tri godine gašenja požara, razumljivo je da je strpljenje oko štednje popustilo“, izjavio je Van Rompuy na novinskoj konferenciji u Lisabonu.

Po njegovim riječima, labavljenje ciljeva vezanih uz ostvarenje proračunskih deficita za zemlje poput Portugala, o čemu je odlučeno u ožujku, ili davanje zemljama više vremena da otplate zajmove odobrene radi spašavanja od bankrota, vrsta su zdravo-razumskog pragmatizma, koji Van Rompuy podupire i kad su u pitanju druge europske zemlje.

Europsku središnju banku i Europsku investicijsku banku, pak, pozvao je da porade na olakšavanju ključnog problema financiranja malih i srednjih tvrtki u vrijeme dok banke još oklijevaju s preuzimanjem novih kreditnih rizika. Ipak, nije specificirao koje bi druge mjere za poticanje rasta trebalo poduzeti.

Još jedan korak koji bi trebao pomoći da EU izbjegne buduće krize je uspostava bankarske unije kako bi se rizici država odvojili od rizika financijskih sektora.

„Ne možemo si priuštiti napola izgrađeni sustav. Tražim od zakonodavaca da se dogovore oko usklađivanja nacionalnih mehanizama odlučivanja i uspostave okvir jamstava za depozite“, kaže Van Rompuy.

Pozdravio je napore na provedbi štednje u zemljama poput Portugala i Irske, koji omogućavaju obnovu povjerenja u euro i održavaju eurozonu netaknutom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙