FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loše vrijeme, pad investicija i prodaje povećali gubitak Tehnike

ZAGREB, 30. travnja 2013. (Hina) - Građevinsko poduzeće Tehnika u prvom je tromjesečju ostvarilo gubitak od 9,8 milijuna kuna, što je znatno veći od gubitka nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosio 1,7 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog tromjesečnog financijskog izvješća Tehnike.

Povećanje gubitka posljednica je nepovoljnih vremenskih prilika u siječnju i veljači, ali i nedostatka investicijskih radova i neprimjerene popunjenosti proizvodnih kapaciteta, objašnjavaju iz Tehnike.

Napominje se da je na smanjenje realizacije i pogoršanje poslovnog rezultata utjecala i slabija prodaja stanova u tržišnoj izgradnji kao i pad cijena i marži u građevinskoj industriji.

Ukupni prihod Tehnike u prva tri mjeseca od 199 milijuna kuna veći je za 2,4 posto od prihoda iz prvog lanjskog tromjesečja. Ukupni su pak rashodi porasli za 6,5 posto, na 208,8 milijuna kuna. Najveće povećanje rashoda ostvareno je u rezerviranju, u iznosu od 22,4 milijuna kuna.

Svoje aktivnosti Tehnika je u prva tri ovogodišnja mjeseca obavila s 1.048 zaposlenih i ostvarila ukupan mjesečni prihod po zaposlenom od 8.344,40 eura te gubitak po zaposlenom od 1.237,30 eura.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u Tehnici angažiranom u Hrvatskoj je 4.475 kuna i manja je od plaće za prethodno tromjesečje za 3,9 posto, kaže se u izvještaju.

Teško stanje u građevinarstvu ne popravlja se te da je neizvjesno hoće li ulazak Hrvatske u Europsku uniju to promijeniti, ističu iz Tehnike i ocjenjuju kako sadašnje stanje gospodarstva u Hrvatskoj i njegove tendencije ne nude previše optimizma, pogotovo u građevinarstvu, zbog stalnog smanjenja investicija.

Od najava ciklusa državnih i privatnih investicija ostvaruje se vrlo malo ili ništa, a i vanjski čimbenici koji utječu na poslovanje građevinara vrlo su nepovoljni, kaže se u izvješću .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙