FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorenje Islamskog centra u Rijeci u subotu 4. svibnja

RIJEKA, 29. travnja 2013. (Hina) - Islamski centar u Rijeci svečano će biti otvoren u subotu 4. svibnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo na kojoj je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović reko da će Islamski centar biti mjesto molitve i okupljanja oko 10.000 građana Primorsko-goranske županije islamske vjeroispovijesti.

Kako je rekao imam Mujkanović, ta građevina -spomenik arhitekture bit će otvorena svima.

Temeljni kamen Islamskog centra položen je 3. listopada 2009. a gradnja je počela u ožujku 2010. godine. Centar je izgrađen na sjeverozapadu Rijeke, neposredno uz riječku obilaznicu. Autor idejnog projekta je pokojni kipar Dušan Džamonja a ideju su u stvarnost pretočili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović.

Ukupna površina građevine je oko 5300 četvornih metara. Riječki Islamski centar ima četiri etaže na kojima su džamija s pratećim prostorijama, uredi uprave Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Rijeka, kongresni centar, višenamjenska dvorana, restoran, društvene prostorije, stanovi te podzemna garaža. Minaret je visine 23 metra.

Cjelokupna investicija vrijednosti je 76 milijuna kuna a investitor je Medžlis IZ Rijeka s brojnim sponzorima i darivateljima.

Najviše novaca za izgradnju centra darovao je katarski emir Hamad bin Halifa al-Tani te će njegovo ime nositi kongresni centar u sklopu Islamskog centra. Radove je izvodila tvrtka GP Krk.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da će to biti jedan od većih i značajnijih događaja ne samo za Rijeku i regiju nego i za Hrvatsku. Centar se svojom ljepotom i namjenom dobro uklapa u ono što Rijeka jeste a to je europski grad koji pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima i korak je više ka društvu tolerancije, dijaloga i razumijevanja, istaknuo je Obersnel.

Na svečanom otvorenju se očekuje 20.000 posjetitelja, a potvrđen je dolazak predsjednika RH Ive Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leke, najavljeno je.

(Hina) xdsi yvknl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙