FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija planira smanjiti carinu na izvoz nafte

MOSKVA, 29. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusko ministarstvo financija planira postupno smanjiti carine na izvoz nafte, ali i povećati porez na vađenje ruda od 2014. godine, s ciljem postizanja veće ravnoteže u poreznom sustavu Rusije, kazao je danas novinarima visoki dužnosnik tamošnjeg ministarstva.

Ilya Trunin, čelnik odjela za poreze i carine pri ruskom ministarstvu financija, izjavio je da bi prijedlog o postupnom smanjenju carine na izvoz nafte mogao biti izložen do sredine svibnja. Taj porez mogao bi biti smanjivan za dva do tri postotna boda godišnje, da bi se vidjelo kako će reagirati naftni sektor.

"Ako je carina na izvoz nafte 60 posto cijene nafte, mogla bi biti smanjena na 58 do 57 posto paralelno uz povećanje poreza na vađenje ruda", kazao je Trunin.

Ujedno, napominje da bi nova porezna pravila mogla dovesti do povećanja cijena goriva, što je osjetljivo pitanje za predsjednika Vladimira Putina, kojemu se podrška među Rusima ionako smanjuje.

Takvi prijedlozi pogodit će najveće ruske proizvođače nafte, poput Rosnefta, Lukoila i Gazprom Nefta. Naftne kompanije kažu da je zbog ruskog poreznog sustava već gotovo nemoguće investirati u razvoj skupe greenfield infrastrukture, nužne za održanje proizvodnje na postojećim razinama od oko 10 milijuna barela dnevno.

Rusija, najveći svjetski proizvođač nafte, istodobno mora osnažiti proračun i ispuniti obećanja koje je Putin dao vezano uz socijalna davanja prije povratka u Kremlj u svibnju 2014.

Nakon što porez na vađenje ruda nije mijenjan sedam godina, u 2012. je povećan za 6,4 posto a ove godine za daljnjih 5,4 posto na 470 rublji (15 dolara) po toni. Kod tog poreza postoje određene olakšice, ovisno o naftnom polju.

Očekuje se da bi se ruska carina na izvoz nafte u svibnju mogla smanjiti za 5,8 posto, na 378,4 dolara po toni, u usporedbi sa 401,5 dolara u travnju, nakon smanjenja cijena nafte, pokazuju izračuni ruskog ministarstva financija i Reutersa, objavljeni ranije ovoga mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙