FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Križevcima konferencija mladih poljoprivrednika

KRIŽEVCI, 27. travnja 2013. (Hina) - O mogućnostima koje se mladim hrvatskim poljoprivrednicima otvaraju nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji razmatra se na konferenciji u Križevcima koju je organizirala Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije.

Kroz program "Mladi na djelu" trodnevni skup okupio je četrdesetak mladih poljoprivrednika iz cijele Hrvatske kojima će predavanja održati hrvatski stručnjaci iz više područja, a o američkim iskustvima John Park sa sveučilišta u Texasu. Među ostalim bit će riječi o mogućnosti financiranja poljoprivrednih projekata kroz fondove EU, marketinškim strategijama u promociji poljoprivrednih proizvoda, oglašavanju u medijima i o zadrugarstvo u EU.

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruga mladih poljoprivrednika Damjan Bogdanović rekao je kako prije svega treba riješiti sustav financiranja poljoprivrede.

"Poljoprivreda sudjeluje s dva posto u ukupnom proračunu Republike Hrvatske i proračun nije nikako ugrožen s poljoprivrednicima niti značajno utječe na gospodarsku situaciju ono što se daje poljoprivrednicima, ali ima jako važnu socijalnu funkciju. To je jedan mehanizam koji pokreće sve druge mehanizme i sve druge djelatnosti koje se vežu na tu temeljnu poljoprivrednu djelatnost", rekao je Bogdanović u izjavi za Hinu.

Smatra da su mladi poljoprivrednici suočeni s izazovima organiziranja i imaju iskustvo svojih starijih kolega koji se nisu uspjeli dogovoriti.

"Otvoreno mogu reći da postoji dosta seljačkih vođa koji su u svađi i to im, onda, ne donosi prednost prema Ministarstvu poljoprivrede", rekao je Bogdanović naglasivši da se problemi ne rješavaju i nisu riješeni, osvrnuvši se, poglavito, na mljekarstvo i zemljište.

"Sve ono što bi mladi poljoprivrednici trebali već imati pripremljeno - s obzirom na to da ulazimo u Europsku uniju - to se tek sada ide rješavati", rekao je Bogdanović dodavši da mladi koji će u sljedećih deset, dvadeset godina proizvoditi hranu moraju izraziti svoje stavove.

"Nije baš da se ništa ne može napraviti. Europsku uniju možete 'napraviti' kao prijetnju, a možete je 'napraviti' kao priliku. Ako mi na vrijeme postavimo zaštićene hrvatske proizvode, onda je to nama prilika, a ako ništa ne napravimo, onda je prijetnja", izjavio je Bogdanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙