FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Osude Radmanovićeve izjave o mogućem otcjepljenju

SARAJEVO, 25. travnja 2013.(Hina) - Izjava predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u kojoj podsjeća na deklaraciju Skupštine Republike Srpske po kojoj će i RS imati pravo na otcjepljenje onda kada Kosovo bude priznala većina članica UN-a, naišla je u četvrtak na brojne osude u toj zemlji.

Srpski član predsjedništva BiH, poznat po svojim odmjerenim izjavama unatoč činjenici da je lojalan član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu često svađalački raspoloženi premijer RS Milorad Dodik, podsjetio je dan ranije u razgovoru za agenciju Anadolija kako "Skupština RS ima jednu deklaraciju gdje kaže da ćemo, kada većina članica UN prizna Kosovo, smatrati da je promijenjen međunarodni sustav i da i mi imamo pravo odvojiti se (od BiH)".

Radmanović se donekle ogradio od takve mogućnosti ističući kako je ipak "bolje živjeti zajedno" te bi stoga valjalo promijeniti sadašnje negativno stanje u BiH. Odgovornost za to on je prebacio prije svega na Bošnjake "kao najbrojniji narod" a pozvao je da se problemi rješavaju "za stolom, strpljivo i mudro".

Njegove prijetnje mogućim odvajanjem RS od BiH dočekane su kao iznenađujuće.

Od političkih stranaka za sada je reagirala oporbena Stranka za BiH (SBiH) uz ocjenu kako se ovakvim istupima otvara put destabilizaciji stanja u regiji. Radmanovića su pozvali da se ponaša kao dužnosnik čija je zadaća štititi ustav i teritorijalni integritet BiH.

Potpredsjednik parlamenta RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić kazao je kako je Radmanovićeva priča nerealna i u startu osuđena na propast. "Dayton je jasno definirao ulogu entiteta, a o eventualnim pitanjima otcjepljenja konačnu odluku donosi Vijeće naroda koje štiti interes sva tri naroda u BiH. U RS žive i Bošnjaci i to je jasna stvar", kazao je Salkić za "Dnevni avaz" od četvrtka.

Intelektualci i analitičari znatno su oštriji u ocjenama Radmanovićeva istupa.

Profesor mostarskog sveučilišta Mile Lasić kazao je kako su izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH "skandalozne i neodgovorne i nisu očekivane od gospodina umjerene retorike". "Nikakve simetrije, nikakve paralele nisu opravdane sa stajališta međunarodnog prava. To su samo suludi snovi pojedinaca iz RS", kazao je Lasić sarajevskom "Oslobođenju".

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Senadin Lavić ocijenio je kako Radmanović širi velikosrpsku propagandu. "Sve to pokazuje da RS odustaje od Daytonskog sporazuma u pokušaju da ostvari cilj postavljen u ratu", kazao je Lavić zaključivši kako to ipak neće biti moguće jer će se Bošnjaci odlučno usprotiviti svakom pokušaju secesije od BiH.

Radmanović je u intervjuu među ostalim kazao kako je "većina srpskog naroda (u BiH) željela neku vrstu samostalnosti i to nikada nije potpuno prevladano". "To se može uspoređivati s Kosovom iz srpskog ili albanskog ugla", kazao je Radmanović podsjetivši pritom na postojanje deklaracije Skupštine RS o mogućem otcjepljenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙