FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS neće sudjelovati u obilježavanju obljetnice sarajevskog atentata

SARAJEVO, 18. travnja 2013.(Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je u četvrtak svaku mogućnost da bilo tko iz tog entiteta sudjeluje u manifestacijama obilježavanja 100-te obljetnice sarajevskog atentata koje sljedeće godine u Sarajevu planiraju organizirati vlade Francuske i Njemačke.

Povodom najava da će u Sarajevu u lipnju sljedeće godine biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata iz Dodikova ureda je objavljeno priopćenje u kojemu stoji kako on očekuje da nitko iz RS ne prihvati sudjelovanje u tim manifestacijama a isto traži i od dužnosnika iz reda bosanskih Srba u tijelima vlasti BiH.

"Od naših predstavnika u tijelima vlasti BiH također tražimo da ne sudjeluju u toj manifestaciji te da ospore bilo kakvo uključenje tijela vlasti BiH u organiziranje ove manifestacije", navedeno je u priopćenju.

Francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles je ranije ovog mjeseca najavio kako će Francuska i Njemačka financirati obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu a organizirat će i niz kulturnih i sportskih manifestacija.

Vrhunac obilježavanja bit će koncert Bečke filharmonije planiran u sarajevskoj Vijećnici 28. lipnja 2014., točno na dan kada je Gavrilo Princip ubio austrijskog nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

"S obzirom na to tko je glavni organizator i gdje se ova manifestacija održava nema dvojbe da će ona, kao i u više navrata do sada, imati za cilj da prekraja povijest što će bez sumnje predstavljati novi propagandni napad na Srbe, posebice na Srbe u Republici Srpskoj", zaključio je Dodik.

Predsjednik RS-a usput je zainteresiranima održao i kratki tečaj povijesti navodeći kako je Gavrilo Princip bio borac za slobodu a protiv austrougarske okupacije BiH dok je, po njegovu sudu, prijestolonasljednik Franjo Ferdinand bio najveći zagovornik austrougarske agresije na Srbiju.

Dodik je Srbe pozvao da obljetnicu sarajevskog atentata sljedeće godine pod njegovim pokroviteljstvom umjesto u Sarajevu obilježe u Višegradu odnosno u "Andrićgradu" koji ondje podižu on i redatelj Emir Kusturica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙