FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi britanski zakon ključan za borbu protiv terorizma

LONDON, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Novi britanski zakon koji uvelike povećava ovlasti nadzora ključan je za sigurnost, rekao je u srijedu najviši britanski dužnosnik nadležan za borbu protiv terorizma Charles Farr glede izvješća da bi vladin prijedlog zakona o praćenju zastupnici mogli odbaciti,

Charles Farr, glavni ravnatelj ureda za sigurnost i protuterorizam, ocijenio je da militantima postaje sve lakše planirati i izvoditi napade zbog tehnološkog napretka te se nešto mora poduzeti.

Mediji ukazuju na podjele glede vladinog prijedloga zakona o podacima u komunikaciji, koji bi trebao idućeg mjeseca biti predložen parlamentu, a koji policiji i službama sigurnosti daje veće ovlasti u provjeri aktivnosti pojedinaca na internetu i društvenim mrežama.

"Nedvojbeno jedan od najvećih izazova s kojime se svaka redarstvena i služba sigurnosti u svijetu sada suočava je vrlo brzi razvoj oblika i metoda komunikacije a posebice, no ne samo, u kodiranja", rekao je Farr na konferenciji o sigurnosti u Londonu.

"To čini terorizam lakšim za izvršiti i sigurnijim za teroriste", rekao je.

Novi zakon bi primorao britanske pružatelje usluga interneta i tvrtke mobilne telefonije da pohranjuju podatke koje radi naplate računa inače ne bi pohranjivali te bi od njih zahtijevao i da čuvaju podatke internetskih grupa izvan Britanije.

Vlada tvrdi da ne želi provjeravati sadržaj komunikacija već samo pojedinosti o kontaktima što bi vlastima omogućilo da idu u korak s tehnologijom i uslugama poput Skypea i Facebooka. Kritičari iznose dvojbe da bi taj zakon bio jedan od najdalekosežnijih u zapadnim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙