FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina uvjerava Sjevernu Koreju da napusti nuklearni program

PEKING, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Načelnik združenog stožera vojske SAD-a Martin Dempsey u srijedu je rekao da su mu kineski čelnici rekli da uvjerevaju Sjevernu Koreju da napusti njen program proizvodnje nuklearnog oružja.

Kina je glavni diplomatski i financijski podržavatelj Sjeverne Koreje i do sada je uvijek bila nesklona vršiti pritisak na Pjongjang pribojavajući se velikog izbjegličkog vala u slučaju sloma Sjeverne Koreje.

Posljednjih je mjeseci Kina, međutim, počela iskazivati nestrpljenje zbog Sjeverne Koreje i njenih prijetnji nuklearnim ratom te njenog 30-godišnjeg čelnika Kim Jong-una, unuka utemeljitelja zemlje Kim Il-Sunga. Državni tajnik SAD-a John Kerry je naglasio važnost kineskog utjecaja na Sjevernu Koreju i istaknuo ga na razgovorima ovoga mjeseca u Pekingu.

"Otići ću s uvjerenjem da je kinesko čelništvo zabrinuto koliko i mi zbog sjevernokorejskog hoda prema nuklearizaciji i tehnologiji proizvodnje balističkih raketa i zajmačili su da, kao i mi, rade na tome", rekao je načelnik združenog stožera vojske SAD-a Martin Dempsey novinarima posljednjeg dana njegovog posjeta Kini.

"Stoga mislimo da još uvijek ima vremena za sjevernokorejske čelnike da odustanu od daljnjih prijetnji i svakako se nadamo da će iskoristi priliku da tako postupe", rekao je.

Dempsey je rekao da su "provokacije postale donekle dugotrajnije" otkako je Kim Jong-un postao čelnk Sjeverne Koreje krajem 2011. godine. "To znači da mislim da je opasnost od pogrešne procjene veća i mislim da je veći rizik eskalacije", rekao je.

Dempsey je izjavio i da se SAD može obraniti u slučaju da Pjongjang lansira svoje nuklearno oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙