FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju drugi dan zaredom

LONDON, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros dodatno porasle, nakon što su jučer zabilježile najveći dnevni skok u sedam mjeseci, jer se ulagači nadaju daljnjem labavljenju monetarne politike u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.185 bodova, nakon što je jučer skočio 2,4 posto, najviše od kolovoza prošle godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,4 posto.

Podaci o slabosti industrijske aktivnosti u eurozoni, posebice u Njemačkoj, potaknuli su jučer špekulacije da bi Europska središnja banka uskoro mogla smanjiti ključnu kamatnu stopu koja se već nalazi na rekordno niskoj razini od 0,75 posto.

U fokusu ulagača bit će danas izvješće o Ifo indeksu poslovne klime u Njemačkoj, a očekuje se da će skliznuti sa 106,7 na 106,2 boda.

„Tržište će danas biti nestabilno. Bit ću iznenađen ako Ifo indeks ne padne više nego što analitičari predviđaju. A u tom bi slučaju dodatno ojačale špekulacije o smanjenju kamata u eurozoni“, kaže Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, premda su očekivanja vrlo niska.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,3 posto, na 13.843 boda, najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙