FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor je na kraju jučerašnjeg zasjedanja raspravio prijedlog zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o građanskoj inicijativi kojom se jednom milijunu državljana od najmanje jedne četvrtine država članica Europske unije (EU) omogućuje da izravno od Europske komisije zatraže predlaganje za njih relevantne zakonodavne inicijative u području nadležnosti EU. Uredbom je utvrđeno da prije početka prikupljanja izjava o potpori, organizatori od nadležnog tijela relevantne države članice trebaju zatražiti potvrdu da je sustav internetskog prikupljanja koji se koristi za prikupljanje izjava o potpori u skladu s uredbom. Potreban minimalni broj građana podupiratelja neke inicijative različit je za svaku državu, a dobiva se tako da se broj njenih zastupnika u Europskom parlamentu pomnoži sa 750. Sabor danas nastavlja zasjedanje raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora kojim se propisuje da o uvjetnom otpustu zatvorenika odlučuje sud, a ne kao do sada povjerenstvo. O uvjetnom otpustu moći će se odlučivati tek nakon što osuđenik izdrži polovinu kazne, a ne kao do sada jednu trećinu.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je sinoć kako je uvjeren u pobjedu njegove stranke na lokalnim izborima u svibnju, na koje "gdje god je moguće" izlazi s Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević. "Tamo gdje možemo i gdje želimo apsolutno nastavljamo", kazao je Karamarko gostujući u središnjem dnevniku HTV-a u odgovoru na pitanje hoće li nakon uspješnih rezultata na izborima za Europski parlament nastaviti koaliciju s Ružom Tomašić. Na pitanje znači li to da podržava njezinu relativno žestoku i radikalnu retoriku koja je ponekad na rubu ako ne i preko ruba šovinističkih izjava, Karamarko je kazao kako se ne slaže u ocjeni da je riječ o šovinističkim ispadima, nego da su njezine izjave izvučene iz konteksta. Najavio je da će kampanju za lokalne izbore temeljiti na kvalitetnom gospodarskom programu koji neće promovirati "poreznu presiju" vlade premijera Milanovića. "Ova vlada uporno cijedi već davno iscijeđeni limun i na taj način radi barijere poduzetništvu", kazao je Karamarko. Raspisivanje unutarstranačkih izbora trenutno nije prioritet stranke. "U ovome trenutku koncentrirani smo na lokalne izbore. Kad završimo lokalne izbore razgovarat ćemo čak i o tome". Međutim, kazao je, bojim se da ćemo se nakon lokalnih morati odmah početi pripremati za parlamentarne izbore.

RIJEKA - Sudionici okruglog stola "Zdravstvena industrija u Rijeci i regiji" ocijenili su sinoć da zdravstvena industrija može biti dobra gospodarska grana na temelju koje taj kraj može živjeti i u kojoj bi mogao raditi značajan broj ljudi. Na okruglom stolu, koji je na Medicinskom fakultetu u Rijeci organizirala udruga Riječki val, o zdravstvenoj industriji, kao jednoj od najbrže rastućih industrija, govorio je ravnatelj Poliklinike Medico i član Riječkog vala Vladimir Mozetič. Kazao je da ta industrija u većini razvijenih zemalja obuhvaća više od 10 posto domaćeg bruto proizvoda te da će, ako sami ne pokrenemo vlastite mogućnosti u tom području, to na našem atraktivnom prostoru učiniti drugi. Uoči početka skupa ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović novinarima je izjavio da Rijeka i primorsko-goranska županija mogu u EU biti prepoznatljivi po zdravstvenoj industriji te da je riječ o području u kojemu možemo biti konkurentni. U raspravi je, među ostalim, rečeno da u Hrvatskoj nije jasno definirano što je to javna služba, a što su usluge u zdravstvu, a da je u svijetu jasno određeno koje su to komercijalne zdravstvene djelatnosti.

ZAGREB - Početni dogovori oko izrade nacionalne strategije čitanja su postignuti, a 10. svibnja počet će njihova operacionalizacija, najavila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Dunja Seiter Šverko na tribini "Knjigovornica - razgovor o načinima poticanja čitanja" kojom je večeras u toj središnjoj hrvatskoj knjižnici počela manifestacija "Noć knjige". Sve do kasnih noćnih sati, odnosno do jedan sat poslije ponoći, trajala je ta manifestacija što su ju prošle godine potaknuli Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruga Knjižni blok, a ove će se održati u više od stotinu gradova i mjesta u Hrvatskoj. Noć knjige održava se u povodu "Svjetskoga dana knjige i autorskih prava" (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a program podržava i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

POREČ - Izložbom fotografija "Portreti umjetnika" hrvatskog fotografa Toše Dabca, pjesničkim susretom s Arsenom Dedićem te koncertom porečkog Big Banda sinoć je u Poreču svečano otvoreno šesto izdanje "BOOKtige", međunarodnog festivala pročitanih knjiga. BOOKtiga kao međunarodni festival pročitanih knjiga na središnjem porečkom Trgu Marafor u starogradskoj jezgri okuplja ljude različitih profesija i različitih afiniteta, antikvarijate iz zemlje i inozemstva, književnike i pjesnike, glumce i publiku. Ove je godine u svoje središte stavio upravo izložbu Toše Dabca čiji je fokus usmjeren na portrete različitih hrvatskih umjetnika, od književnika, likovnih umjetnika do glumaca. Kako je rečeno, odabir portreta na ovoj izložbi zanimljiv je za upoznavanje iznimno bogatog Dabčevog opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙