FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija proučava promjene proturaketne obrane SAD-a ali traži jamstva

BRUXELLES, 23. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija proučava promjene u programu proturaketne obrane SAD-a ali još uvijek želi jamstva da taj sustav neće biti uporabljen protiv Rusije, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Planovi SAD-a i NATO-a za izgradnju proturaketnog štita u zapadnoj Europi za zaštitu od napada iz Irana i Sjeverne Koreje bili su veliki kamen spoticanja u odnosima s Rusijom koja se boji da bi sustavi presretanja tog štita mogli obarati njene nuklearne rakete dugog dometa.

Pentagon je prošlog mjeseca rekao da će kao odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje na Aljasci postaviti dodatne sustave za presretanje raketa i istovremeno odustati od postavljanja novog tipa presretača koji je trebao biti razmješten u Europi.

Lavrov je rekao da je o tom pitanju raspravljao na razgovoru u sjedištu NATO-a u utorak gdje se sastao s ministrima zemalja NATO-a, uključujući njegovog kolegu iz SAD-a Johna Kerryja.

"Proučavamo prijedloge koje nam je dala američka strana za daljnje produbljivanje dijaloga o suradnji u proturaketnoj obrani. Proučavamo te prijedloge i sadašnji razvoj stanja i planove Sjedinjenih Država na tom području", rekao je Lavrov na konferenciji za tisak u sjedištu NATO-a. "Mi smo spremni za dijalog ali suradnja treba biti samo ravnopravna, s jasnim jamstvima", rekao je ruski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙