FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Rimski dani u Vinkovcima" 17. i 18. svibnja

VINKOVCI, 23. travnja 2013. (Hina) - U organizaciji Turističke zajednice Grada Vinkovaca i suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci 17. i 18. svibnja održat će se prvi "Rimski dani u Vinkovcima", najavljeno je danas na konferenciji za novinare vinkovačke Turističke zajednice.

Cilj te kulturne i turističke manifestacije je promoviranje bogatog povjesnog naslijeđa toga grada, kojega arholozi smatraju najstarijim europskim gradom, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković. Podsjetila je kako se u vrijeme Rimskog carstva na području današnjih Vinkovaca nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae, u kojem su rođena i dva rimska cara, Valnetinijan I. i Valens.

"Jedini su to rimski carevi rođeni na području Hrvatske", nevela je dodajući kako će se prvi "Rimski dani u Vinkovcima" održati pod geslom „Lex Romana – pax Evropea“ („Zakon rimski – mir europski“). Tijekom trajanja te dvodnevne manifestacije posjetitelji će moći vidjeti igre koje su se igrala rimska djeca, kakve su igračke koristili, ali i kako su bili obučeni.

"Obrtnici, udruge i učenici srednjih škola, svojim će angažmanom upotpuniti ponudu ove manifestacije. Bit će prilike da se posjetitelji upoznaju sa keramikom, nakitom, povoštenim tablicama, te rimskom kuhinjom, no i mnoštvom drugih zanimljivosti iz toga razdoblja. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci predstavit će se sa svojom zavičajnom zbirkom „Cibaliana“", rekla je Matković dodajući kako će se u obilježavanje manifestacije uključiti i Gradski muzej Vinkovci i i Državni arhiv u Vukovaru kroz različite izložbe na temu Rimskoga carstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙