FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođači ekološkog mlijeka posjetili Kaertnermilch

SPITTAL NA DRAVI, 23. travnja 2013. (Hina) - Hrvatski proizvođači ekološkog mlijeka, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i novinari posjetili su danas austrijsku poljoprivrednu zadrugu Kaerntnermilch, vodećeg austrijskog proizvođača i distributera ekoloških mliječnih proizvoda kako bi se upoznali s austrijskim iskustvom te mogućnostima koje pruža ekološka proizvodnja mlijeka.

Poljoprivredna zadruga Kaerntnermilch osnovana je 1928. godine, a s proizvodnjom ekološkog mlijeka i mliječnih proizvoda počeli su 1994. godine. Na predstavljanju su predstavnici tvrtke istaknuli kako su u njihovoj poljoprivrednoj zadruzi 20 posto proizvoda ekološki te da je taj trend u kontinuiranom porastu. U Austriji je 1994. godine bilo 14 ekoloških proizvođača mlijeka, a 2012. njih 244.

"Hrvatska ima velike potencijale za taj sektor proizvodnje zbog očuvanog okoliša, a i zbog većeg broja poljoprivrednih površina koje još nisu stavljene u funkciju", rekla je viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Darija Musulin.

Kazala je da je u Hrvatskoj registrirano oko 1750 ekoloških poljoprivrednika, a od toga je 29 proizvođača ekološkog mlijeka. Tek manji dio njih plasira na tržište mlijeko kao ekološko, a najveći dio tog mlijeka dolazi s područja Đakova. Dodala je da mlijeko ekoproizvođača otkupljuje "Dukat" i plasira ga na hrvatsko tržiste s ekoznakom.

Ilija Perić iz Viskovaca kod Đakova ima oko 150 muznih krava i proizvodi dnevno 2500 litara ekološkog mlijeka. Svu proizvedenu količinu otkupljuje mu "Dukat" pod certifikatom ekoproizvodnja. Rekao je da za to mlijeko dobiva po litri 30 lipa veću cijenu od konvencionalnog mlijeka.

Proizvođač ekološkog mlijeka iz Novog Čeminca kod Osijeka, Krešimir Terzić, rekao je da ima pedesetak muznih krava i proizvodi dnevno od 800 do 1000 litara mlijeka, no on to mlijeko prodaje "Vindiji" kao konvencionalno. Rekao je kako očekuje da će tržište prepoznati potrebe proizvodnje ekološkog mlijeka.

Vlasnici Kaerntnermilcha su poljoprivredni proizvođači, koji posjeduju udio u zadruzi, a na kvartalnim sjednicama sudjeluju i u određivanju cijene mlijeka. Na ekološko mlijeko isplaćuju se dodatne premije, a dobiva se više novca ako je postotak bjelančevina i mliječnih masti viši. Njihovi proizvodi zastupljeni su u još 13 država, uključujući Hrvatsku.

Kaerntnermilch otkupljuje od konvencionalnih proizvođača mlijeko po 39 centi po kilogramu, a ekološki proizvođači mlijeka dobivaju još i dodatak od 6,50 centi po kg mlijeka.

Posjet toj zadruzi organizirala je hrvatska tvrtka Biovega, koja distribuira i proizvode tvrtke Kaerntnermilch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙