FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Iz trećeg pokušaja glazbena zvijezda Mate Mišo Kovač danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je potvrdio da je na poziv optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. no kazao je da za to nije dobivao novac od bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića. Vidno narušena zdravlja Mišo je, svjedočeći na poziv Sanaderove obrane u slučaju Fimi media, na početku svog iskaza potvrdio da je pjevao u HDZ-ovoj kampanji, rekavši da o tome postoji i ugovor koji je predao sudu. "Plaćeni su mi nastup, dnevnice, spavanje i orkestar", rekao je Kovač. No, tvrdi da novac nikada nije dobivao od Barišića, iako ga je upoznao preko Sanadera. "Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990.", kazao je Mišo Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan predsjedniče?". Tužiteljstvo tvrdi da je jedna od najvećih hrvatskih zvijezda zabavne glazbe, prema Sanaderovoj ideji, za nastupe u kampanji dobivao ilegalni novac koji mu je u sjedištu carine novac iz crnog stranačkog fonda u gotovini davao Barišić.

ZAGREB - Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić danas je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu pobio tvrdnje da je od bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa hrvatske carine Mladena Barišića primio 1,2 milijuna kuna iz stranačkog crnog fonda. Barišić je u svom istražnom iskazu na temelju kojega je, među ostalim, sastavljena i optužnica u slučaju Fimi medija kazao da mu je Sanader na sastanku u Tučepima, na kojemu je bio i Luka Bebić, kazao da Ljubiću u posebnoj prostoriji preda 1,2 milijuna kuna koje je imao kod sebe. "To nije istina, u nikakvoj prostoriji nisam bio s Barišićem. Osim toga u Tučepima nisam bio od rata", kazao je Ljubić nakon što mu je Sanaderova obrana, koja ga je pozvala za svjedoka, pročitala dio Barišićeva iskaza iz istrage. Ljubić je ustvrdio da nikada nije bio na sastanku s Barišićem, Bebićem, i Sanaderom na kojem bi se raspravljalo o izborima za državljane s prebivalištem izvan Hrvatske, ali da dopušta mogućnost da je Barišić bio na nekom od ručkova na kojemu je bilo 20 ili 30 ljudi.

ZAGREB - Požar u kojem je izgorio mercedes 320 kojim se koristio Miro Čalušić, optužen za lihvarenje, namjerno je izazvan, utvrdila je zagrebačka policija. Požar je podmetnuo nepoznati počinitelj koji je rano u ponedjeljak u dvorištu kuće u zagrebačkoj Dubravi razbio staklo na mercedesu i u unutrašnjost ubacio zapaljenu tvar, a zatim zapaljivom tekućinom polio prednji dio vozila i zapalio je, utvrdila je policija. Šteta se procjenjuje na stotinjak tisuća kuna, a policija još traga za počiniteljem. Čalušić je početkom siječnja uhićen zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca zbog čega je tužiteljstvo početkom travnja podiglo optužnicu protiv njega i još četvero članova njegove skupine.

ZAGREB - Saborski su klubovi danas podržali usklađivanje Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu s europskim propisima, a laburist Mladen Novak raspravu je iskoristio kako bi upozorio na stranačko kadroviranje u Hrvatskim šumama (HŠ), što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odmah demantirao. "U petak je ovdje rečeno da je 75 posto novoimenovanih upravitelja šuma iz SDP-a. Nema niko ništa protiv toga ako je riječ o kvalitetnim kadrovima. Međutim, ako se pokaže u praksi da ti kadrovi baš i nisu kvalitetni, da su to samo politički postavljeni ljudi koji nemaju dovoljno kvaliteta za obnašati te dužnosti, bio bi red da ih se makne čim prije, da ne rade daljnju štetu", rekao je Novak. Izrazio je i bojazan da će izdvajanje neosnovnih djelatnosti iz HŠ-a dovesti do njihove privatizacije, te ocijenio da bi se Hrvatska u gospodarenju šumama trebala ugledati u Austriju, u kojoj više od 50 posto prihoda šuma dolazi od popratnih djelatnosti, poput turizma. Jakovina mu je, međutim, odgovorio da Austrija "nije baš najsretniji model", jer je riječ o puno većoj eksploataciji šuma i čisto komercijalnom modelu, koji ne čuva šume. Odbacio je i Novakovu tvrdnju da su u HŠ-u imenovani isključivo SDP-ovci, ističući da su na čelo podružnica imenovani kvalitetni ljudi, koji godinama rade u tim podružnicama.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) i splitski gradonačelnik Željko Kerum jutros se, nakon više od godinu i pol, kao što je i najavio, pojavio u Hrvatskom saboru. "Došao sam u Sabor jer sad imamo Klub zastupnika i imat ćemo veće mogućnosti za funkcioniranje, priču, razgovore i raspravu", izjavio je uoči saborske sjednice Kerum koji je u petak, zajedno sa sestrom Nevenkom Bečić istupio iz zajedničkog kluba HDZ-a te s, iz HDZ-a izbačenom Jadrankom Kosor, osnovao zastupnički klub. Dosada, kazao je novinarima, nije imao mogućnost komentirati točke dnevnog reda, ali će ga se od sada u Saboru viđati "uglavnom stalno". Poručio je kako je za vrijeme dok nije bio u Saboru, radio na terenu. Podsjećajući na svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita na predstojećim lokalnim izborima, kao i na kandidaturu svoje sestre Nevenke Bečić za županicu Splitsko-dalmatinske županije, Kerum je rekao kako su oni "napravili velike stvari za Split" te da prema anketama vode.

ZAGREB - Saborski klub Hrvatskih laburista oštro se danas usprotivio izmjenama Zakona o osnivanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dok su HDZ i HDSSB najavili suzdržanost, poručivši kako je jedini smisao njegovih izmjena povećanje plaća ravnatelja Agencije i njegovog zamjenika. "Zakon predstavlja daljnje lutanje Kukuriku koalicije i mi ga nećemo podržati", poručio je Laburist Branko Vukšić prozivajući vladajuće zbog niza zakonskih kontroverzi. U zakonu se, podsjetio je, kaže da je Agencija u smislu Zakona o plaćama u javnim službama javna ustanova te se stoga na pitanje plaća i drugih naknada primjenjuje odredba propisa o službenicima i namještenicima u javnim službama. "Sve je predviđeno, zna se kako se plaća pa znači li to onda da ravnatelj i zamjenik nisu dio tih agencija, nisu dio javnih službi", zapitao se Vukšić.

ŠIBENIK - Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je danas jubilarno deseto Međunarodno stručno savjetovanje i sajam opreme 'Humanitarno razminiranje 2013.' koje se i ove godine, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., održava u hotelskom naselju Solaris pored Šibenika. "Nema uspješnog razvoja ni jedne zemlje na svijetu, ako svoje područje nije očistila od mina", naglasio je predsjednik Josipović tom prigodom. Predsjednik smatra da se u Hrvatskoj na razminiranju radi dobar posao, no da je situacija vrlo teška i Hrvatska neće moći mirno spavati dok se na njezinom području ne očisti i posljednje minski sumnjivo sredstvo. Svakoga dana u svijetu mina ubije jednog čovjeka, upozorio je Josipović, dodajući kako u Hrvatskoj, nažalost, od minsko-eksplozivnih sredstava ginu i civili, ali i osobe osposobljene za uklanjanje mina.

ZAGREB - Lista Hrvatske stranke prava (HSP) za predstojeće izbore za zagrebačku Gradsku skupštinu i zagrebačkog gradonačelnika, koju podupiru Nezavisna lista Pere Kovačevića te stranke "Akcija za bolju Hrvatsku" (ABH) i "Volim Hrvatsku", izrazila je danas uvjerenje u dobar izborni rezultat. Kandidat te liste za gradonačlenika Zagreba Siniša Šukunda iz HSP-a rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je geslo te koalicije "Zajedno" te da time žele pokazati da su na njoj "ujedinjene državotvorna i građanska opcija". Naglasio je da su osnovne smjernice liste borba protiv korupcije i nezaposlenosti. Napomenuo je da će im kampanja "biti štedljiva i skromna i da iza njih ne stoje velike korporacije". Pozvao je građane na lokalne izbore bez obzira za koju će stranku glasovati kako bi se izbjegla niska izlaznost kao na prethodnim izborima za Europski parlament.

ŠIBENIK - Koaliciji HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević, sklopljenoj na razini Šibensko-kninske županije i grada Šibenika, pridružio se i HČSP, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije. HČSP već duže vrijeme sve stranke desnog bloka poziva na jedinstvo, u veliku desnu koaliciju kako se ne bi dopustilo da manjina na izborima pobjedi većinu, ustvrdio je danas dopredsjednik stranke Dalibor Dundov. Predsjednik HDZ-ovog županijskog odbora i saborski zastupnik Ante Kulušić najavio je pobjedu desnog bloka najprije na lokalnim izborima, a potom i na parlamentarnim. To su stranke desnog centra i istog svjetonazora koje će pobijediti nesposobnu Kukuriku koaliciju, kazao je Kulušić. Komentirajući lokalnu šibensku političku scenu i lokalnu vlast koju čini koalicija SDP-HNS, Kulušić se upitao kako je moguće da Grad, pored 13 zaposlenih pravnika, 250 tisuća kuna godišnje plaća pravnog savjetnika.

VARAŽDIN - Poznata hrvatska i varaždinska glumca Barbara Rocco, kao nestranačka osoba, i predsjednica Županijske organizacije zajednica žena Katarina Zrinska, Nadica Dreven-Budinski, kandidatkinje su Hrvatske demokratske zajednice za mjesto zamjenica župana Varaždinske županije. Rocco se na poziv HDZ-a da prihvati kandidaturu za zamjenicu župana, kako je istaknula na današnjem predstavljanju u Varaždinu, odlučila zbog nezadovoljstva postojećim stanjem u društvu. Ujedno je istaknula spremnost da svojim znanjem i iskustvom unese nužne promjene u politiku. Nadica Dreven-Budinski, ukoliko HDZ osvoji izvršnu vlast u županiji, bavit će se gospodarskim pitanjima, ruralnim razvojem i poljoprivredom. Već ranije u veljači kandidaturu za župana istaknuo je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

ZAGREB - Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavio je danas Izjavu u kojoj napominje da izrada "novog" pravopisa u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) "unosi novi nemir i nestabilnost u jezična pitanja u zemlji". U povodu službenih objašnjenja i iznenađujuće medijske potpore izradi novoga pravopisa IHJJ, u kojima se najavljuje da će taj pravopis okončati neprestane prijepore oko hrvatskoga pravopisa, Razred priopćava da ocjena o neriješenim pravopisnim pitanjima nije utemeljena. Jer su, kako podsjeća, na osnovi zaključaka Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika već objavljena dva pravopisa i niz publikacija i udžbenika, uključujući i publikacije Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, radovi na terminološkome Projektu Struna kao i školski normativni rječnik Instituta za hrvatski jezik i jezioslovlje itd.

ZAGREB - Hrvatski genetičar Ivan Jurić pripremio je za manje od dvije godine drugo izdanje svoje poznate knjige "Podrijetlo Hrvata. Genetički dokazi autohtonosti", kojom je uvelike zadužio hrvatsku znanost. Autor knjige, Ivan Jurić, izjavio je Hini kako se odlučio za drugo neizmijenjeno izdanje jer je prvo, koje su objavili Nova stavrnost i Institut "Ivo Pilar", za hrvatske prilike u kratkom vremenu rasprodano. Usprkos tome što ima znatan broj pojedinaca, koji bi se vrlo rado uključili u novu genetsku analizu, a među njima i potomci Josipa Broza, Jurić kaže kako ne kani širiti to istraživanje, jer bi prije morao riješiti mnoge probleme s carinom, zašto naprosto nema vremena. Po njegovim riječima pojedinci koji žele provesti genetičku analizu Y-kromosoma, radi osobne znatiželje, mogu to sami učiniti, o čemu na internetu postoje detaljna upustva.

SPLIT - I u Splitu se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, večeras se u knjižnici "Marko Marulić" održava Noć knjige u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva, doznaje se u knjižnici. Osim u Splitu, još će u 47 gradova širom zemlje u knjižarama i knjižnicama od 18 sati, pa sve do jedan sat poslije ponoći biti obilježen taj dan. Na programu u Splitu su osim zabavnog dijela za odrasle predviđena događanja za djecu i mlade, potom Večer čakavštine, predstavljanja knjiga, mala revija modela učenika, koncert, radionice, čitanje ulomaka iz književnih djela, pjesnička večer i naposljetku nastup ženske klape "Marjanske vile".

ZAGREB - Noć knjige, manifestacija koja promiče važnost čitanja, održat će se večeras u više od sto gradova i mjesta diljem Hrvatske, a osim u knjižarama i knjižnicama, ove godine u njoj će moći sudjelovati i slučajni putnici zagrebačkog javnog prijevoza. Naime, u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija, u večernjim satima Noći knjige priredit će se poseban radijski program, s čitanjima poezije i proze, razgovorima s književnicima i emisijama o književnosti, koji će se putem razglasa prenositi i u zagrebačkim električnim tramvajima i autobusima. U tom će programu, među ostalima, gostovati Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić, Ivana Simić Bodrožić, Jagna Pogačnik i Nada Gašić. Najviše događanja, njih sedamdesetak, bit će u Zagrebu, no manifestacija će se obilježiti i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici, u oko 170 knjižnica te pedesetak knjižara i ostalih prostora.

ZAGREB - U Državnom zavodu za zaštitu prirode (DZZP) građani će se tijekom akcije "Zmije u Hrvatskoj" moći informirati o tim gmizavcima koji dolaskom toplih dana izlaze iz zimskih skrovišta. Akcija će se u DZZP-u održati 25. i 26. travnja, od 10 do 15 sati, izvijestio je zavod, koji je na svojim internetskim stranicama objavio i savjete što treba učiniti u slučaju nailaska na zmiju ili zmijskog ugriza.

Iako većinom žive samotnjačkim životom, zmije se ponekad okupljaju u grupe radi utopljavanja ili parenja, a u DZZP-u napominju da su to prirodne pojave, a ne najezde zmija. Kako se u topla godišnja doba povećava i mogućnost slučajnog susreta sa zmijama, Zavod građanima preporučuje da nose duge hlače i visoku obuću, paze gdje će stati, provjere mjesto na koje žele sjesti i ne dodiruju rukama nepregledna mjesta.

ZAGREB - Biometeorološke prilike do petka bit će pretežno povoljne, većina ljudi trebala bi se osjećati dobro, a poteškoće se ne očekuju ni kod kroničnih bolesnika, izvijestio je danas Hidrometeorološki zavod. U cijeloj zemlji koncentracija peludi bit će visoka, a na južnom Jadranu dominirat će pelud crkvine. Povoljne biometeorološke prilike, koje će prevladavati sutra, zadržat će se i u četvrtak, 25.travnja, kada bi se ljudi trebali osjećati poletno i biti dobroga raspoloženja, a poteškoće neće imati ni meteoropati, ni kronični bolesnici. Zbog visoke koncentracije peludi poseban oprez savjetuje se alergičarima. U petak, 26.travnja, biometeorološke prilike počet će se pogoršavati. Tijekom dana kod meteoropata mogle bi se pojaviti glavobolja i razdražljivost, a noću nesanica. Pojačavat će se i tegobe kroničnih bolesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙