FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski BDP ove će se godine smanjiti za oko 1,3 posto - ISTAT

RIM, 23. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Talijansko gospodarstvo u 2013. će se smanjiti u postotku koji je "vrlo blizu" 1,3 posto koliko prognoziraju u vladi i vjerojatno se neće vratiti rastu u ovoj godini, kazao je u utorak čelnik tamošnjeg državnog zavoda za statistiku (ISTAT).

"Tromjesečna dinamika bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogla bi signalizirati pad u sva četiri tromjesečja 2013., čime bi se ukupno trajanje recesije dosegnulo dvije i pol godine", kazao je Enrico Giovannini u istupu pred zastupnicima u talijanskom parlamentu.

Čelnik ISTAT-a ujedno napominje da će industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine vjerojatno pokazati pad za 0,2 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2012.

Središnja banka Italije ranije je bila objavila da bi talijansko gospodarstvo trebalo izaći iz recesije u drugoj polovini 2013.

Odvojeno, statistički ured danas je objavio da se povjerenje potrošača u Italiji u travnju neočekivano poboljšalo, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih devet mjeseci, budući da su ispitanici većinom ocijenili da se ekonomska situacija poboljšava.

ISTAT-ov temeljni indeks potrošačke klime u travnju je tako uvećan na 86,3 boda, s revidirana 85,3 boda u prethodnom mjesecu. Preliminarni podatak bio je 85,2 boda.

Građani u trećem najvećem gospodarstvu eurozone, među kojima je provedena anketa tijekom prva dva tjedna u travnju, očito su zanemarili političku pat-poziciju u kojoj se zemlja nalazi od parlamentarnih izbora u veljači.

"Građani vjerojatno stječu dojam da se bliži kraj političkoj pat-poziciji", tumači glasnogovornik ISTAT-a.

Potrošače snažno pogađa najdulja recesija u toj zemlji u posljednjih 20 godina i najviša stopa nezaposlenosti u dva desetljeća. Recesija je dodatno produbljena nizom strogih mjera štednje koje je provela vlada na odlasku s premijerom Marijom Montijem.

ISTAT-ov podindeks koji mjeri raspoloženje potrošača spram gospodarske situacije u travnju je uvećan na 73,5 bodova, sa 69,2 boda u prethodnom mjesecu, dok je podindeks koji se odnosi na gospodarske prognoze porastao na 80,8 bodova, s 80,3 boda.

Podindeks koji se tiče ocjene trenutne situacije u kućanstvima povećan je na 90,1 bod, sa 89,2 boda. Podindeks o ocjeni financijskog stanja građana smanjen je pak na 90,5 bodova, s 91,4 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙