FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabo: izjedančeni uvjeti za otkup stanova

VUKOVAR, 22. travnja 2013. (Hina) - Na području Grada Vukovara nekadašnji nositelji stanarskog prava do sada su otkupili oko 1100, a predstoji otkup oko 2000 stanova, rečeno je na konferenciji za novinare koju je danas održao vukovarski gradonačelnika i saborski zastupnik SDP-a Željko Sabo, s čijim se amandmanima u vezi s otkupom stanova prošlog tjedna suglasila Vlada.

Usvajanjem amandmana, prema Sabovim riječima, stvoreni su uvjeti da Vukovarci, ali i svi ostali građani na područjima od posebne države skrbi otkupe svoje stanove pod uvjetima pod kojim su ranijih godina otkupljivani državni stanovi i po cijeni, za gotovinu, od 175 eura po četvornom metru.

"Prije svega iz zakona je brisana odredba po kojoj se višak kvadrata - do kojega se dolazilo kroz izračun 35 kvadrata na nositelja stanarskog prava i po deset kvadrata na svakog drugog stanara - naplaćuje po cijeni od 6000 kuna po kvadratu", rekao je Sabo napominjući kako su neki izračuni pokazali da je tako otkup viška kvadrata došao više nego otkup cijeloga stana.

Također je podsjetio kako je Vlada u lipnju 2011. godine donijela Zakon o područjima od posebne državne skrbi u kojem članak 96., kako je pojasnio, stavlja u neravnopravan položaj korisnike stanova koji do tada nisu otkupili stanove u odnosu na one koji su to pravo do tada iskoristili.

"Mojim amandmanima to je sada ispravljeno", zaključio je dodajući kako je na njegov prijedlog brisana i odredba zabrane prodaje stanova u trajanju od deset godina. Ona je, rekao je, građanima Vukovara pričinjavala ogromne poteškoće jer banke nisu htjele davati hipotekarne kredite na stanove koje deset godina ne mogu koristiti.

Vlada je na sjednici održanoj prošloga tjedna dala prethodnu suglasnost za prihvaćanje amandmana na tri zakona kojima se omogućuje otkup stanova na području Vukovara, kao i na svim područjima posebne državne skrbi, pod uvjetima pod kojima su nekad otkupljivani društveni stanovi.

Radi se o amandmanima na Zakon o statusu prognanika i izbjeglica, Zakon o obnovi i Zakon o područjima posebne državne skrbi, kojima se korisnicima stambenog zbrinjavanja omogućuje da nekretnine u koje su uselili otkupe po nižoj cijeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙