FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija ovog tjedna ispituje puls ulagača na financijskim tržištima

LJUBLJANA, 22. travnja 2013.(Hina) - Predstavnici slovenske vlade od ponedjeljka ispituju mogućnost zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu u svjetlu programa reformi čiju je objavu za početak idućeg mjeseca najavila premijerka Alenka Bratušek, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Slovensko ministarstvo financija navelo je da nizom susreta s potencijalnim investitorima želi ispitati mogućnost financiranja na međunarodnom financijskom tržištu u ovoj godini.

Susrete s investitorima u New Yorku, Bostonu, Los Angelesu, San Franciscu i Londonu organiziraju banke BNP Paribas, Deutsche Bank i JP Morgan Chase, a nije riječ o sastancima na kojima će se nuditi kupnja slovenskih državnih obveznica, nego su namijenjeni "opipavanju pulsa" potencijalnih financijskih investitora, javljaju mediji u Sloveniji.

Do akcije dolazi nakon završenog summita MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu tijekom kojega su slovenski ministar za financije Uroš Čufer i guverner središnje banke Marko Kranjec objašnjavali prilike u Sloveniji i predstavili mjere nove vlade Alenke Bratušek za izlazak iz krize te nakon brojnih medijskih špekulacija da će Slovenija nakon Cipra biti novi slučaj članice eurozone koji će trebati međunarodnu financijsku pomoć, što je dovelo do rasta zahtijevanih prinosa na slovenske obveznice.

Prema nekim ranijim ocjenama međunarodnih financijskih ustanova, Slovenija bi se ove godine na financijskom tržištu trebala zadužiti za oko 3 milijarde eura, radi servisiranja proračuna i dospjelih dugova, u situaciji koja je manje povoljna nego u listopadu 2012. Tada je bivša vlada Janeza Janše uspjela plasirati prvu slovensku obveznicu u američkim dolarima s desetogodišnjim dospijećem te tako dobiti 2,25 milijardi dolara, uz kamatu od 5,7 posto.

Slovenski mediji navode da je izdavanje nove slovenske obveznice teško očekivati dok ne bude objavljen cjelovit program reformi i protukriznih mjera koji je vlada najavila za početak svibnja, kad ga vlada mora uputiti Europskoj komisiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙