FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi sa sjevera Kosova ne prihvaćaju sporazum

BEOGRAD, 19. travnja 2013. (Hina) - Kosovski Srbi, nezadovoljni prijedlogom sporazuma koji su izaslanstva Prištine i Beograda parfirala u petak u Bruxellesu, najavili su za ponedjeljak veliki prosvjedni skup i poručili da nikad neće prihvatiti uspostavu kosovskih institucija na sjeveru Kosova.

Na tiskovnoj konferenciji u Zvečanu, jednoj od četiri srpske općine na sjeveru Kosova, zamjenik ravnatelja vladina ureda za Kosovo Krstimir Pantić izjavio je da predstavnici Srba nisu uspjeli dobiti tekst prijedloga sporazuma od srbijanske vlade, ali su imali uvid u tekst koji je objavila albanska strana, na temelju čega su ocijenili da je on "apsolutno neprihvatljiv".

Pantić je prijedlog po kojem će policija i pravosuđe biti u okviru kosovskih zakona ocijenio kao "definitivno povlačenje Srbije s ovih prostora".

On je najavio konzultacije s građanima o daljnjim koracima i i rekao da će "nastaviti borbu" i neće dopustiti da se "ni ovi kao ni svi prethodni sporazumi provedu na terenu".

Pantić je sunarodnjake pozvao na mir, suzdržanost i hrabrost "kao u proteklih 14 godina", a srbijanskog premijera Ivicu Dačića da posjeti Kosovo i objasni građanima šta je potpisano u Bruxellesu.

Srbima sa sjevera upućen je poziv da na velikom prosvjednom skupu u ponedjeljak "pokažu riješenost da ovaj dio Republike Srbije ostane što je i uvijek bio", što im pripada i što im "nitko ne može oteti".

"Ostajemo pri stajalištu da nećemo dopustiti provođenje dogovora. U ponedjeljak će u podne u Kosovskoj Mitrovici biti održan veliki narodni miting, sabor srpskog naroda, na kojem ćemo donijeti odluku o formiranju Skupštine sjevernog Kosova", rekao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković ocijenio je da su prihvaćanjem sporazuma srbijanski državni dužnosnici prekršili Ustav i da će netko zbog toga "jednog dana morati položiti račune".

Nedeljković je izrazio nadu da zastupnici Skupštine Srbije i članovi vlade neće prihvatiti prijedlog sporazuma i pozvao narod "da podigne glas protiv sramne odluke koja je danas parafirana", ocijenivši da se "zajednica srpskih općina pretvorila u nevladinu organizaciju".

I Nedeljković je pozvao srbijanski državni vrh na sjever Kosova da Srbima objasne "što su potpisali i zbog čega su to morali uraditi".

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Bojan Jakovljević ocijenio je da bi, ako je točno ono što o sporazumu tvrde prištinski mediji, "Srbi tim potpisom (sporazuma) u biti izgubili slobodu koju su branili 14 godina". "Nastavit ćemo s obranom slobode. Mi izbora nemamo, u pitanju su naši životi, naše kuće, tamo gde nema srpskih institucija nema ni Srba i ako se ovo provede u djelo ta sudbina očekuje i Srbe na sjeveru Kosova”, prenose Jakovljevićeve riječi beogradski mediji.

Za sada se nitko od najviših visokih državnih dužnosnika Srbije nije službeno obratio kosovskim Srbima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙