FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington potiče Beograd i Prištinu da normaliziraju odnose

WASHINGTON, 1. travnja 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države založile su se u ponedjeljak da Srbija i Kosovo u utorak na sastanku u Bruxellesu postignu diplomatski dogovor prije njihovog mogućeg pristupa Europskoj uniji.

"Nadam se da će krug razgovora u utorak biti ovjenčan uspjehom jer je važno da Srbija i Kosovo normaliziraju odnose, odvoje se od nasljeđa prošlosti i ostvare demokratski i gospodarski napredak na putu europske integracije", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Victoria Nuland.

Nuland je podsjetila da njezina zemlja snažno podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine. Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je u listopadu 2012. posjetila Balkan uz američku državnu tajnicu Hillary Clinton kada se založila za teritorijalnu cjelovitost Kosova, bez zahtjeva Srbiji da prizna neovisnost svoje bivše pokrajine.

Predsjednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaqi će se sastati u utorak na zaključnom sastanku, osmom susretu u Bruxellesu od nastavka pregovora u listopadu 2012. pod okriljem EU.

Sporazum bi znatno povećao izglede Srbije da dobije datum otvaranja pristupnih pregovora s EU-uom prigodom europskog summita u lipnju.

Ali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u ponedjeljak rekao da je pesimističan u pogledu zaključivanja sporazuma s Kosovom.

Dijalog Beograda i Prištine se vodi uglavnom o organiziranju zajednice općina u kojima su Srbi u većini, na sjeveru Kosova, koji izmiče kontroli Prištine.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz podršku Washingtona i većine zemalja EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙