FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBiH: Novi zakon o vojnim umirovljenicima ili financijski kolaps

SARAJEVO, 28. ožujka 2013.(Hina) - Nekoliko stotina pripadnika različitih udruga koje okupljaju razvojačene branitelje Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te nekadašnje policajce i pripadnike oružanih snaga BiH okupilo se u četvrtak pred sjedištem parlamenta Federacije BiH u Sarajevu iščekujući da Zastupnički dom usvoji zakon kojim će regulirati njihova mirovinska prava.

Usvajanje jedinstvenog zakona kojim bi se utvrdila prava branitelja i bivših vojnika uvjet je na kojemu inzistira Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi nastavio s provedbom stand-by aranžmana za BiH.

O usvajanju zakona izravno ovisi isplata 150 milijuna eura namijenjenih federalnom proračunu, a entitetski premijer Nermin Nikšić u četvrtak je upozorio kako bi bez tog novca vlada bila prisiljena smanjiti sva izdvajanja iz proračuna do 40 posto, što uključuje plaće i invalidnine.

Vlada je u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona kojim bi se zajamčila prava na mirovinu bivših vojnika prijevremeno otpuštenih iz službe na temelju različitih jednokratnih odluka.

To, međutim, istodobno znači smanjenje primanja vojnim umirovljenicima koji su to pravo stekli na temelju godina starosti pa se udruge koje okupljaju tu kategoriju umirovljenika protive usvajanju zakona.

Entitetski ministar za pitanja branitelja Zukan Helez izjavio je kako su kompromisi nužni.

"Mene bi bilo sramota da sam časnik i da imam mirovinu od dvije tisuće konvertibilnih maraka (tisuću eura) i riješeno stambeno pitanje, a da moji borci kopaju po kontejnerima", poručio je Helez protivnicima novog zakona.

Po novom bi zakonu njihove mirovine bile manje za oko 250 eura.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je apel zastupnicima u parlamentu Federacije BiH da kroz amandmane korigiraju predloženi zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje mirovinskog fonda, a istodobno uvažiti sugestije MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙