FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački instituti snizili prognozu gospodarskog rasta u 2013.

BERLIN, 18. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Vodeći njemački ekonomski instituti snizili su u četvrtak prognozu rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini, napominjući da će njegov glavni oslonac biti domaća potražnja, dok bi u 2014. tempo rasta trebao naglo ubrzati zahvaljujući oporavku izvoza.

Muenchenski Ifo, Ifw iz Kiela, Iwh iz Hallea i essenski RWE snizili su procjenu ovogodišnjeg rasta na 0,8 posto, s jedan posto koliko su prognozirali u listopadu. Ističu da njihova revizija odražava potrebu gospodarstva da nadoknadi pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju.

U 2014. rast bi trebao ubrzati u 1,9 posto.

"Uzlazna tendencija ponovno se pojavila u njemačkom gospodarstvu u proljeće 2013.", ističu instituti u polugodišnjem izvješću.

Njemačko gospodarstvo dugo je odolijevalo krizi u eurozoni da bi u 2012. usporilo. U posljednjem tromjesečju BDP je pao za 0,6 posto. Ekonomisti ipak očekuju da će Njemačka izbjeći recesiju i ostvariti slab rast u prva tri mjeseca ove godine.

Prognoza instituta za 2013. još je uvijek dvostruko viša od prognoze vlade kancelarke Angele Merkel koja očekuje rast gospodarstva za 0,4 posto u ovoj godini, te od 1,6 posto u 2014.

Instituti su objavili da će u 2013. uvoz rasti brže od izvoza u inače tradicionalno izvozno orijentiranoj Njemačkoj, što će biti dobra vijest za njemačke trgovinske partnere u eurozoni koji su kliznuli u recesiju i priželjkuju impulse za rast.

Inozemna potražnja ojačat će u 2014. temeljem poboljšanja gospodarstva trgovinskih partnera, procjenjuju instituti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙