FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: gospodarske aktivnosti poboljšane u većini razvijenih zemalja svijeta

PARIZ, 10. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Gospodarske aktivnosti poboljšane su u većini industrijaliziranih zemalja, uključujući i one u eurozoni, sa Sjedinjenim Državama kao glavnim predvodnikom, objavila je u srijedu Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Većina najvećih svjetskih gospodarstava na putu je jačanja rasta u nadolazećim mjesecima, uz izuzetak Indije, čiji vodeći gospodarski pokazatelji ukazuju na nastavljeno slabljenje rasta, navodi OECD u najnovijem izvješću.

Ujedno ističu kako glavni gospodarski pokazatelji za siječanj nastavljaju ukazivati na jačanje rasta u SAD-u, Japanu, Njemačkoj i Kini, kao i u eurozoni u cjelini.

"U SAD-u i Japanu vodeći gospodarski pokazatelji nastavljaju ukazivati na jačanje rasta", objavio je OECD.

Eurozona je dugo vrijeme bila najslabija karika u globalnoj ekonomiji, no OECD-ovi vodeći pokazatelji za 17-člani blok u veljači su poboljšani već deseti mjesec zaredom, premda se drže na razinama koje sugeriraju da će rast biti slab prema povijesnim standardima.

Mjesečni indikator za svih 34 članica OECD-a u veljači je blago uvećan, na 100,5 bodova, sa 100,4 boda u siječnju. Neznatno je tako viši u odnosu na dugoročni prosjek od 100 bodova, koliko je posljednji put iznosio u listopadu prošle godine.

Indeks za eurozonu u cjelini, nakon višemjesečnog poboljšanja, u veljači je dosegnuo 99,9 bodova, nasuprot 99,7 bodova u siječnju. U listopadu lani iznosio je 99,4 boda.

Pritom je indeks za Francusku blago poboljšan, na 99,6 bodova, s 99,5 bodova u siječnju, što upućuje na zaključak da se situacija stabilizirala. U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, rast je dobio na zamahu, a prognoze su poboljšane i za Italiju, treće najveće gospodarstvo eurozone, objavio je OECD.

"U eurozoni u cjelini, a poglavito u Njemačkoj, vodeći pokazatelji nastavljaju upućivati na jačanje rasta. Isti pokazatelji ne upućuje na daljnje posustajanje gospodarskih aktivnosti u Francuskoj, a svjedoči i o pozitivnim pomacima u pogledu zamaha u talijanskom gospodarstvu", tumače u OECD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙