FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzajamne optužbe Dačića i Thacija o neuspjehu pregovora - mediji

BEOGRAD, 18. travnja 2013. (Hina) - Izostanak dogovora Beograda i Prištine i u devetom krugu pregovora u Bruxellesu većina beogradskih medija u četvrtak je popratila ocjenama vođe srbijanskog pregovaračkog tima Ivice Dačića da je dogovor opstruirao kosovski premijer Hashim Thaci te šefa prištinskih pregovarača koji, pak, za neuspjeh optužuje srbijansku stranu.

Srbijanski premijer je, kako izvješćuju mediji, rekao da je njegovo izaslanstvo u dijalogu prihvatilo sve prijedloge visoke predstavnice EU Catherine Ashton, osim jedne točke na kojoj je inzistirala Priština, a to je da dvije strane podupiru jedna drugu za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.

"Thaci je želio povezati pitanje rješenja policije s novom točkom koja je ubačena, a to je da se obje strane obvezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama.... To znači da Srbija treba dopustiti da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo priznati neovisnost Kosova. Mi to nismo mogli prihvatiti i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić.

Nasuprot ovoj izjavi, mediji citiraju i ocjenu kosovskog premijera da je prištinska strana prihvatila sve prijedloge Catherine Ashton, a da ih je srbijanska odbacila.

"Kosovska strana složila se s prijedlozima baronese Ashton o uređivanju odnosa Kosova i Srbije. Njezin prijedlog je bio jasan i prihvatili smo ga bez ikakvih izmjena. Kao što je bilo i u ranijim krugovima, Srbija je danas odbila prijedlog", rekao je Thaci i najavio da će u četvrtak objaviti formalno pismo vlade Kosova da prihvaća prijedloge Catherine Ashton i poslati ga u njezin ured, svim članicama EU i SAD.

"Kosovo će i dalje biti odgovorno i konstruktivno u ovom procesu", prenose beogradski mediji sinoćnju Thacijevu izjavu nakon dijaloga u Bruxellesu.

Istodobno, u svim izvješćima srbijanskog tiska i elektroničkih medija istaknuti su jučerašnji navodi iz Bruxellesa da je Srbiji ovaj put ponuđen dokument koji sadrži bitno bolja rješenja nego ranije.

Prema neslužbenim saznanjima Radio-televizije Srbije (RTS), četiri srpske općine na sjeveru Kosova imat će lokalne policijske zapovjednike - sjeverni dio Kosovske Mitrovice, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, a zajednici općina neće biti pridodavane nove jedinice lokalne samouprave. RTS ocjenjuje kako dokument praktički znači da će policiju činiti Srbi, koji sada predstavljaju 98 posto stanovništva na sjeveru Kosova, te da bi lokalne policijske zapovjednike trebale imati i općine južno od Ibra, u središnjem dijelu Kosova, u kojima su Srbi većina.

Znatno je poboljšan predlog sporazuma i u području pravosuđa pa je predviđen Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i lokalni odjeli tog suda u sve četiri općine. Nadležnosti zajednice općina uključuju i ovlasti u dijelu obrazovnog i zdravstvenog sustava te u prostornom planiranju i gospodarskom razvoju.

Srbija traži jamstva NATO-a za primjenu dogovora da vojska Kosova neće biti prisutna na sjeveru pokrajine i u tom se kontekstu očekuje sastanak srbijanskih dužnosnika s glavnim tajnikom Saveza Andersom Foghom Rasmussenom. Dačić je najavio nastavak konzultacija u Srbiji i "s partnerima u međunarodnoj zajednici", uključujući i razgovor s glavnim tajnikom NATO-a "o vojsci Kosova i njenoj upotrebi na teritoriju srpske zajednice".

Mediji navode da nov termin dijaloga nije zakazan niti je naveden rok za usuglašavanje konačne verzije dogovora Beograda i Prištine, ali je izvjesno da obje strane uredu Catherine Ashton moraju dostaviti svoje konačno stajalište prije nego li budu završene sve pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova EU 22. travnja, na kojem bi se mogao donijeti zaključak o poziciji i Srbije i Kosova u daljnjem procesu eurointegracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙