FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton: izbori u Albaniji moraju biti u skladu sa standardima EU

TIRANA, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska unija zatražila je u utorak od Albanije da vrati povjerenje naroda na izborima u lipnju nakon što je vlada odbacila upozorenja sa zapada i izmijenila državno izborno povjerenstvo.

Albanija, članica NATO-a, u više od dva desetljeća tranzicije od staljinističke vlasti Envera Hodže u demokraciju, tek treba održati izbore koje bi međunarodnu promatrači ocijenili slobodnim i poštenim.

EU, kojem se Albanija želi pridružiti, i SAD su u ponedjeljak izrazili nove zabrinutosti kada je vlada premijera Salija Beriše uoči parlamentarnih izbora 23. lipnja zamijenila člana središnjeg izbornog povjerenstva nakon što je stranka tog člana napustila vladajuću koaliciju i pridružila se oporbenom bloku.

"Europska unija smatra da je od ključne važnosti da se parlamentarni izbori 2013. održe u skladu s međunarodnim i europskim standardima", rekla je visoka izaslanica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton novinarima na njenoj turniji zemljama zapadnog Balkana.

"To će biti ispit neometanog funkcioniranja demokratskih institucija zemlje i napretka na putu prema Europskoj uniji", rekla je Ashton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙