FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: vrh SAD-a odgovoran za torture nakon 11/9

WASHINGTON, 16. travnja 2013. (Hina) - Nepristrana, neovisna studija programa ispitivanja i pritvora kakav se provodio u godinama nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. nedvojbeno ukazuje da su Sjedinjene Države provodile mučenja za što su odgovorni najviši dužnosnici, piše u utorak The New York Times.

Studija koju je proveo Constitution Projekct, skupina za pravna pitanja, objavljena u utorak i na 577 stranica optužuje najviše vojne i civilne vlasti SAD-a da su "odobrile i pridonijele pribjegavanju torture".

Pribjegavanje mučenju, zaključuje studija, "nema opravdanja", takva praksa "nanosi štetu našoj naciji" i "dovodi u potencijalnu opasnost američke vojnike budu li zarobljeni", piše 11 istražiteljima kojima su na čelu bili bivši kongresnici, republikanac Asa Hutchinson i demokrat James R. Jones.

Nema "čvrstih i uvjerljivih dokaza" da su metode ispitivanja mučenjem dale vrijedne informacije, jer "osoba izložena mučenju može otkriti korisne obavijesti", ali je većina takvih obavijesti iznuđenih silom "nepouzdana", pišu.

Netočno je da su samo trojica zatvorenika, članova al Qaede, bila mučena simulacijom potapljanja jer takva je praksa bila daleko raširenija, piše nadalje.

Osim toga, predsjednik George W. Bush odobrio je CIA-i korištenje "brutalnih tehnika" za određen broj zatvorenika na tajnim lokacijama, "crnim mjestima" u Tajlandu, Poljskoj, Rumunjskoj i Litvi.

Nakon primjene torture u zatvoru Bagram u Afganistanu, tadašnji ministar obrane Donald Rumsfeld odobrio je brutalne tehnike ispitivanja u Guantanamu kao što su lišavanje sna, stajanje satima u neugodnim položajima, skidanje zatvorenika do gola, vezivanje lancima i udaranje zatvorenicima o zidove.

Istraživači su ispitali postupanje sa zatvorenicima u Guantanamu, u Afganistanu i Iraku te u tajnim zatvorima CIA-e.

SAD je potpisnik Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zatvorenika no ne primjenjuje ih na članova al Qaede i talibane koji su zarobljeni u Afganistanu ili se nalaze u bazi Guantanamo.

K tomu je SAD i potpisnik međunarodne konvencije protiv mučenja koja zahtijeva brzu istragu navoda o mučenju i isplatu naknade žrtvama.

Studija pokriva uglavnom godine mandata predsjednika Buha, no kritična je i prema nekim politikama administracije njegova nasljednika Baracka Obame.

Izvješće poziva na izmjenu vojnog priručnika o ispitivanjima i traži da se i njega izbaci dodatak M u kojem se dopušta istraga tijekom 40 sati u nizu.

NYT ocjenjuje da je najvažniji dio studije možda dodatak od 22 stranice pravne i povijesne analize u kojoj se objašnjava zašto su istražitelji zaključili da je SAD provodio torturu. Navode se u tom dodatku deseci pravnih slučajeva u kojima je slično postupanje u SAD-u bilo sudski gonjeno pod optužbom da se radi o torturi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙