FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EADS pregovara s Francuskom o otkupu 1,56 posto udjela

PARIZ, 15. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Airbusova krovna tvrtka EADS pregovara s francuskom vladom o otkupu 1,56 posto svojih dionica, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Tim bi se potezom u francusku državnu blagajnu slilo 484 milijuna eura. Ujedno predstavlja prvi signal da Pariz razmatra mogućnost prodaje jednog dijela svog 15-postotnog udjela u EADS-u otkada je ta grupa 2000. formirana spajanjem njemačkog, francuskog i španjolskog poslovanja s proizvodnjom zrakoplova.

U EADS-u ističu da su razgovori fokusirani na EADS-ov otkup dionica koje je francuska vlada već pristala prodati u sklopu opsežnog preustroja i smanjivanja utjecaja vlada u zrakoplovnom koncernu.

Dionice bi se otkupljivale po cijeni od 37,35 eura, dakle istom iznosu koji je vladin bivši industrijski partner, medijska grupa Lagardere dobio za svoj udio u EADS-u , navodi se u priopćenju.

U sklopu velikog preustroja francuska država zadržat će osnovni udio s pravom veta na strateške odluke od 12 posto a preko neovisne nizozemske zaklade na čije glasanje neće moći utjecati osigurat će preostalih tri posto.

Novi ustroj trebao bi onemogućiti francuskoj, njemačkoj i španjolskoj vladi da probiju prag maksimalno dopuštenog udjela u kompaniji od 30 posto. U tom bi slučaju prema nizozemskim zakonima kojima EADS podliježe jer je registriran u Nizozemskoj vlade morale podastrijeti ponudu za preuzimanje cijelog koncerna.

Francuska i Njemačka zadržat će po 12 posto udjela u EADS-u a Španjolska će imati četiri posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙