FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 15. travnja

ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 15. travnja.

RIJEKA - Četvrti ProInvest, tijekom kojega ministri predstavljaju mjere koje Vlada poduzima pri pokretanju investicijskog ciklusa i restrukturiranja gospodarstva, održat će se u Rijeci. Cilj prezentacije je upoznavanje poduzetnika i predstavnika lokalnih jedinica s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije s prilagodbama zakona i otklanjanjem prepreka kao preduvjeta za što jednostavniju i efikasniju provedbu investicijskih projekata. Ključne mjere Vlade za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva prezentirati će potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar financija Slavko Linić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar turizma Darko Lorencin i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić (10,30 sati, Građevinski fakultet, Ulica Radmile Matejčić 39).

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja predstavit će Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), koji predstavlja podlogu na kojoj će se temeljiti sustav e-dozvole. U jednu cjelinu spojeni su Geoportal, Katastar i prostorni planovi što će građanima omogućiti jednostavan pristup informacijama o pravilima korištenja prostora. Ovim se sustavom želi omogućiti transparentnost te omogućiti jednostvan nadzor i kontrolu. Sustav će, kako je najavljeno, predstaviti resorna ministrica Anka Mrak Taritaš (11,00 sati, Ministarstvo graditeljstva, Ulica Republike Austrije).

RIJEKA - Farmaceutska tvrtka Jadranski galenski laboratorij (JGL) predstavit će svoj najveći investicijski projekt za kojeg su financijska sredstva velikim dijelom osigurana u suradnji s HBOR-om. Riječ je o razvojno-proizvodno-tehnološkom farmaceutskom kompleksu Svilno 2 koji se prostire na 80 tisuća četvornih metara i nadovezuje se na postojeći kompleks Svilno 1. Prezentaciji će prisustvovati i nekoliko članova Vlade, a okupljenima će se, kako je najavljeno iz JGL-a, obratiti i ministar financija Slavko Linić (9,00 sati, JGL, tvornica na Svilnom).

ZAGREB - Hrvatska industrija u veljači ove godine bilježi rast prometa na mjesečnoj razini za 7,2 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad prometa industrije za 5 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Po kalendarski prilagođenim podacima DZS-a u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine ukupni promet industrije pao je za 5 posto i tako je smanjenje prometa industrije na godišnjoj razini nastavljeno četvrti mjesec za redom, iako po nešto nižoj stopi nego prethodna dva mjeseca. U siječnju je godišnja stopa pada (kalendarski prilagođena) naime iznosila 14,3 posto, a u prosincu prošle godine 17,1 posto. Statistika prometa industrije pokazuje da je na pad u veljači ove godine u odnosu na veljaču lani najviše utjecao pad prodaje na domaćem tržištu, koji je iznosio 11,9 posto, dok je na stranim tržištima promet pao za 5,9 posto.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙