FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi se kandidira za premijera u slučaju novih izbora

RIM, 13. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Silvio Berlusconi, koji je četiri puta do sada bio premijer Italije, u subotu je rekao da će se, ako se sazovu prijevremeni izbori, kandidirati kako bi i peti puta vodio zemlju.

Izbori održani u veljači talijanski su parlament ostavili podijeljen između tri suprotstavljena bloka od kojih niti jedan ne može sam vladati što ponovni izlazak na birališta čini sve vjerojatnijim. Berlusconi je svoju možebitnu kandidaturu objavio nakon što je čelnik lijevog centra Peir Luigi Bersani još jednom odbio ponudu da s njime sastavi vladu.

Govoreći pred tisućama svojih pristaša okupljenih na središnjem trgu u Bariju Berlusconi je ponovio da je spreman pridružiti se Bersaniju i formirati vladu "velike koalicije", ljevice i desnice.

"Ili će se odmah sastaviti vlada, snažna i stabilna, ili se Talijani trebaju vratiti na birališta i glasovati u lipnju", rekao je Berlusconi. "Spremni smo za još jedne izbore i bit ću na njima kao čelnik stranke Narod slobode (PDL) i kandidat za premijera", rekao je okupljenima.

Ranije u srijedu je Bersani na skupu njegove Demokratske stranke u Rimu odbacio mogućnost formiranja vlade s Berlusconijem rekavši da "velika koalicija nije ispravan odgovor na probleme zemlje".

U slučaju nvoih izbora Berlusconijev desni centra pobijedio bi "za dlaku" i tako preokrenuo rezultat iz veljače koji je Bersanijevoj Demokratskoj stranci dao nadzor u donjem domu parlamenta ali ne i u senatu, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja ISPO-a provedeno za list Corriere della Sera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙