FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijski sud ne pušta talijanskog veleposlanika da napusti zemlju

NEW DELHI, 18. ožujka 2013. (Hina/ANSA) - Indijski vrhovni sud u New Delhiju u ponedjeljak je produljio nalog talijanskom veleposlaniku Danieleu Manciniju da ostane u Indiji zbog spora oko dva talijanska marinca optužena za ubojstvo dvaju indijskih ribara pred obalom Kerale tijekom misije protiv gusara prošle godine.

Vrhovni je sud rekao da je Mancini "automatski izgubio svoj diplomatski imunitet potpisivanjem jamstva da će se talijanski marinci vratiti nakon što im je prošlog mjeseca bio dopušten povratak kući kako bi glasovali na talijanskim općim izborima".

Talijanska je vlada nedavno rekla da se marinci suočeni s optužnicom za ubojstvo neće vratiti, što je izazvalo gnjevnu reakciju indijskih vlasti.

Rim je cijelo vrijeme nijekao da Indija ima nadležnost u tom pitanju jer se incident dogodio u međunarodnim vodama.

Talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi prošlog je tjedna rekao da je odluka da se marinci ne vrate legitimna i da Italija ima snažne argumente koje želi iznijeti pred neovisan sud.

Raniji dogovor, po kojem je marincima bilo dopušteno da se vrate kući za Božić, ispoštovale su obje strane i ocijenjen je kao pozitivan korak prema diplomatskom rješenju.

U ponedjeljak je indijski vrhovni sud ročište u Mancinijevom slučaju odgodio za 2. travnja i veleposlaniku zabranio da do tada napusti zemlju.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju u ime vlade u ponedjeljak ocijenilo da odluka indijskog suda predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i istaknulo da Italija ostaje pri stajalištu da se slučaj dvojice marinaca mora riješavati po međunarodnom pravu. Talijansko ministarstvo izrazilo je i spremnost da se spor riješi dijalogom dviju strana.

Europska unija u ponedjeljak se ogradila od tog diplomatskog spora i pozvala Italiju i Indiju da poštuju Bečku konvenciju.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton u pisanoj izjavi za agenciju ANSA rekla je da Unija nije uključena u pravni spor između Italije i Indije te da stoga ona ne može zauzeti stajalište glede pravnih argumenata dviju strana.

Ashton je pozvala Itaiju i Indiju da nađu "obostrano zadovoljavajuće" i "prijeteljsko" rješenje na temelju konvencija UN-a o zakonu na morima i međunarodnom pravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙