FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Popovača je postala grad, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši zakon o područjima županija, gradova i općina. Izmjenom istog zakona, općina Mala Subotica ušla je u sastav Grada Čakovca. Sabor je odbio prijedloge da se vodičko naselje Gaćelezi i sisačko Komarevo proglase područjima od posebne državne skrbi, što su predlagali odbor za lokanu samoupravu, odnosno laburist Mladen Novak. Većina je potvrdila mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da predsjednik Sabora Josip Leko nije povrijedio saborski Poslovnik kada je premijeru Zoranu Milanoviću dopustio da na zastupničko pitanje Tomislava Karamarka (HDZ) na aktualnom prijepodnevu odgovara četiri, umjesto uobičajenih dvije minute. Zastupnici su potvrdili odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojom se odbija zahtjev ministra zdravlja Rajka Ostojića da se skine imunitet HDZ-ovcu Darku Milinoviću kako bi ga kazneno gonio zbog klevete.

VARAŽDIN

U sklopu svog službenog posjeta Hrvatskoj predsjednik Republike Mađarske Janos Ader danas je posjetio Varaždin gdje se neformalno susreo sa varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem te predsjednicom Skupštine Varaždinske županije Dubravkom Biberdžić. Kako je za Hinu potvrdio gradonačelnik Habuš, susret je prošao u neformalnoj i opuštenoj atmosferi a tema razgovora bili su povijest Varaždina te prijateljski odnosi Varaždina i mađarskog Zalaegersega. "Mađarski predsjednik čuo je mnogo toga lijepoga o Varaždinu i iskoristio je priliku kratko posjetiti naš grad. To mu je inače bila stara želja budući da je često putujući na more prolazio pokraj znaka „Varaždin“, rekao je Habuš. Predsjednik Ader sa svojim se savjetnicima, u pratnji ravnatelja Gradskog muzeja Bojana Morandinija, kratko zadržao u razgledavanju povijesnih znamenitosti Varaždina, a obišao je i postav Gradskog muzeja u Starom gradu.

OSIJEK

Nezavisni osječki gradski vijećnik Miroslav Šimić izvijestio je danas kako je Ministarstvo uprave potvrdilo da su odluke osječkoga Gradskoga vijeća od 19. veljače, kojima je smijenjen njegov dotadašnji predsjednik Josip Vrbošić (HDSSB), a on imenovan novim predsjednikom, donesene u skladu sa zakonom i poslovnikom Gradskog vijeća. Vrbošić je na toj sjednici odbio staviti na glasovanje prijedlog dopune dnevnog reda točkama o njegovu razrješenju i imenovanju novoga predsjednika, nakon čega je prekinuo sjednicu. Nova vijećnička većina nastavila je sjednicu pod predsjedanjem drugog potpredsjednika te je razriješila Vrbošića, a za novoga predsjednika imenovala Miroslava Šimića. U odgovoru Ministarstva uprave, koji je dostavio medijima, a potpisao pomoćnik ministra Boris Milošević, navodi se među ostalim kako je utvrđeno da je prijedlog za dopunu dnevnog reda dvjema točkama podnesen u skladu s poslovnikom, da predsjednik Gradskog vijeća "nije imao opravdani razlog" da taj prijedlog ne stavi na glasovanje te da je takav potez neprihvatljiv.

VUKOVAR

Većinom glasova vukovarsko Gradsko vijeće donijelo je na današnjoj, posljednjoj sjednici u ovomu mandatu, odluku o osnutku osnovne glazbene i plesne škole Vukovar sa sjedištem u zgradi u kojoj je trenutačno Glavni konzulat Republike Srbije, a koju su gradske vlasti nedavno kupile iako je nelegalno izgrađena i nema potrebne dozvole. Odlukom o kupnji zgrade u Ulici 204. vukovarske brigade 2 grad će njezinim vlasnicima Mili i Milenku Zgonjaninu, koji žive u Srbiji, isplatiti oko 1,3 milijuna kuna. Inače, riječ je o objektu koji je bespravno izgrađen 1993. godine na gradskom zemljištu te nema ni građevinsku ni uporabnu dozvolu. Upravo ta činjenica zasmetala je vijećnicima oporbenoga HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića koji su, prije glasovanja o odluci o osnutku glazbene škole, sjednicu Vijeća i napustili ne videći, kako je objasnio vijećnik Pilip Karaula (HDZ), nijedan razlog zbog kojega vladajući SDP "forsira" donošenje te odluke "osim ako se njome ne žele sakriti nečasne radnje".

ZAGREB

Prigodnim programom danas je svečano obilježena 20. obljetnica osnivanja zagrebačke županije, a župan Stjepan Kožić tom je prigodom istaknuo kako će ulazak Hrvatske u EU biti novi izazov pri čemu će se trebati potruditi, dokazati ali ne i izgubiti svoj identitet. "Za tri mjeseca Zagrebačka županija postat će regija u EU a ostvarenju toga cilja, na putu koji je bi iznimno težak, pridonijeli su svi oni koji su gradili modernu i demokratsku hrvatsku državu", rekao je Kožić posebno se zahvaljujući hrvatskim braniteljima. Izrazio je zadovoljstvo učinjenim tijekom protekla dva desetljeća. "Moramo biti zadovoljni, jer smo puno toga prošli ovih tranzicijskih godina", poručio je Kožić podsjećajući kako je ta županija jedna od najstabilnijih i najuspješnijih hrvatskih županija. Kad sam postao 2001. župan proračun županije bio je 110 milijuna kuna a danas je trostruko veći, pohvalio se župan Kožić dodavši kako se u županije trenutno realiziraju i neke od najvećih investicija među kojima su Plivin proizvodni pogon u Savskom Marofu te Ikea u Rugvici. Posebno je ponosan, kazao je, na 40 dograđenih objekata u školstvu.

KARLOVAC

Dvadeseta obljetnica osnutka Karlovačke županije i Dan županije (13. travnja) proslavljeni su danas svečanom sjednicom Županijske skupštine u karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin domu na kojoj su javnim priznanjima nagrađeni pojedinci i institucije. Proslavu su svojom nazočnošću uveličali i počasni građani Horst Raif i Mate Granić te predstavnici Poljske, Bavarske, Unsko-sanskog kantona i Veleposlanstva Ukrajine. Zamjenik predsjednika poljskoga Zapadnopomorskog vojvodstva Wojciech Droždž rekao je u povodu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju da će srednjoeuropski prometni koridor 65, koji obuhvaća i pet hrvatskih županija a prostire se od Baltika do Jadrana, osim prometnoga, imati i kulturnu, gospodarsku i političku važnost te produbiti suradnju Poljaka i Hrvata. Nagradu za životno djelo, za razvoj povijesne znanosti i ustrajno prikupljanje povijesne građe dobio je povjesničar Milan Kruhek. Javna priznanja za 2012. godinu dobili su Marko Bubaš za razvoj inovatorstva, Wojciechu Droždžu za osobni doprinos u uključivanju Karlovačke županije u prometni koridor 65 te karlovačkoj podružnici Hrvatskoga centra za razminiranje, Domu za djecu "Vladimir Nazor" u Karlovcu i Obrtničkoj komori Karlovačke županije.

DUBROVNIK

Građanska inicijativa "Srđ je naš" danas je ispred palače Sponze održala konferenciju za novinare i predstavila vlasničku strukturu platoa Srđ na kojem bi se trebao graditi golfski park te je još jedamput iznijela argumente zbog kojih smatra da građani Dubrovnika na referendumu 28. travnja trebaju glasovati protiv projekta na Srđu. Član inicijative Đuro Capor podsjetio je kako je upravo ta inicijativa omogućila referendum na kojem će građani slobodno odlučiti hoće li plato na Srđu biti namijenjen javnim sadržajima za građane ili privatnim vilama i apartmanima. Predstavljena je i vlasnička karta iz koje je, rekli su u inicijativi, razvidno da je gotovo pola obuhvata na kojem je planirana izgradnja golfskog parka i danas u vlasništvu građana Dubrovnika. Član inicijative Ivo Kara Pešić rekao je kako se privatne vile i apartmani ne bi smjeli planirati na zemljištu koje je županijskim prostornim planom namijenjeno sportsko-rekreacijskim sadržajima. Podsjetio je i na opseg izgradnje ističući da je investitor sve vrijeme manipulirao brojkama i postotcima jer je riječ o površini koja je četiri puta veća od površine najvećega dubrovačkog naselja Nove Mokošice gdje živi oko 10 tisuća stanovnika.

ZAGREB

U sklopu kampanje Hrabrog telefona "Svaki propušteni poziv je propuštena prilika" prikupljeno je 308.000 kuna, a od danas je otvorena i prva savjetodavna telefonska veza za roditelje, rečeno je na konferenciji za novinare te organizacije. Od danas je otvoren prvi savjetodavni telefon za roditelje s brojem 0800-0800, koji je dosad bio rezerviran za dječje hrabre pozive, a za djecu su otvorene dvije istodobne veze s usklađenim europskim brojem 116 111. Podsjetivši da je svrha kampanje bila prikupiti novac za dvije istodobne savjetodavne telefonske veze za djecu, predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka istaknula je danas da je od 21. studenog 2012. do 31. ožujka, koliko je kampanja trajala, poslano više od 3600 sms poruka. Hrabri telefon mogao je odgovoriti samo na jedan od četiri poziva djece i roditelja, a na ostale pozive ne bi se odgovorilo. Savjetodavni telefonski broj najčešće je nazivan zbog zlostavljanja i nasilja, zatim zbog emocionalnoga i fizičkog nasilja, nasilja u obitelji, 'bullyinga', zanemarivanja i fizičkog kažnjavanja, nasilja u obitelji te elektroničkog nasilja, a razlozi roditeljskih poziva bili su vezani uz obiteljske odnose.

ZAGREB

Ugovor o pravu građenja za Centar za skrb o bolesnoj djeci, prvi centar takve vrste u Hrvatskoj, danas su u zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Milan Bandić i upraviteljica zaklade Sierra Višnja Vranešić. Centar za skrb o bolesnoj djeci gradit će se u sklopu projekta Dom daleko od doma, koji je prije nekoliko godina započela humanitarna udruga Hrabro srce, na zemljištu u Prečkom koji je za gradnju Centra ustupio Grad Zagreb. Bit će smješten pored osnovne škole i ambulante, stotinjak metara do tramvajske pruge. Na oko 2.000 četvornih metara zemljišta gradit će se objekt od oko 1.700 kvadrata u kojemu će biti 20 soba za djecu i obitelji, dvije igraonice, dva dnevna boravka, velika blagovaona, kuhinja te dvije ambulante, rekla je upraviteljica zaklade Sierra Višnja Vranešić. U budućem centru, ujedno i prvom za palijativnu skrb za djecu, djeci i njihovim roditeljima pomoć će pružati medicinska sestra, psiholog, sociolog i drugi stručnjaci, rekla je. Vranešić je rekla da je danas za njih veliki dan jer je puno godina trajala borba s papirologijom, dok nisu našli zemljište i ishodili dozvole. Najavila je da će u ponedjeljak predati zahtjev za potvrdu glavnog projekta i da mogu "pripremati lopate za rad", a da Zaklada nastavlja s prikupljanjem sredstava.

VINKOVCI

U sportskoj dvorani Lenijama u Vinkovcima danas je održana sportsko-humanitarna akcija „Solidarnost u obrazovanju“ uz sudjelovanje 11 vukovarsko-srijemskih srednjih škola i nekoliko stotina učenika, a prihod s akcije namijenjen je djeci Afrike. Akciju su organizirali Vijeće učenika Vukovarsko-srijemske županije i Udruga srednjoškolaca uz potporu UNICEF-a, a vinkovački sportsko-humanitarni događaj uveličala je UNICEF-ova veleposlanica Maja Vučić. "U akciju je u Hrvatskoj uključeno oko 300 srednjih škola i oko 100.000 učenika, a dosad je prikupljeno oko tri milijuna kuna", istaknula je u Vinkovcima Maja Vučić te dodala da će se tim novcem pomoći izobrazbi u Africi.

PULA

Završnim prikazom na vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u Premanturi, kod Pule, završena je danas vojna vježba "ŠTIT 13", u čijoj je provedbi sudjelovalo 650 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. "ŠTIT" je najstarija vježba u Oružanim snagama RH, održana je 19. godinu za redom, a njome se provjerava osposobljenost i uvježbanost topničkih i raketnih postrojba protuzračne obrane u gađanju ciljeva u zraku. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV), general-bojnik Dragutin Repinc, istaknuo je da je riječ o 'višegranskoj i višerodnoj' vježbi jer na njoj sudjeluju sve grane Oružanih snaga RH, od mornarice i zrakoplovstva do kopnene vojske. Novinari su izvješćeni kako u sklopu završnog prikaza, migovi nisu uspjeli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno slabe vidljivosti, dok je u jednom trenutku provedbu vježbe "usporila" jedna jedrilica, koja se neočekivano našla u akvatoriju ispred rta Kamenjak, pa su zato zabranjena bojna gađanja.

ZAGREB

U povodu 6. otvorenog dana Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) zagrebačkog sveučilišta posjetio ga je danas i predsjednik Republike Ivo Josipović na kojem su mu kroz interaktivni obilazak u laboratorijima studenti pokazivali razne kemijske pokuse i njihovu praktičnu primjenu. Svi posjetitelji moći će tijekom današnjeg dana do 17 sati vidjeti pokuse iz kemije svjetla, elektriciteta u kemiji, kemije boja, saznati kako se proizvode i djeluju otrovi i lijekovi, kako nastaju kristali te primjenu kemije u svakodnevnom životu. Tijekom dana na Kemijskom odsjeku PMF-a na Horvatovcu održavaju se i brojne radionice i predavanja iz fizikalne, računalne, analitičke i organske kemije, biokemije. Tako će primjerice posjetitelji čuti je li život moguć samo iz ugljkovih spojeva, o hemoglobinu - molekulskoj simbiozi koja život znači, o svijetu nanomaterijala te o kratkoj povijesti vatre i o kemiji evolucije.

ZAGREB

Provedba druge bolonjske razine dobro se odvija no i dalje postoje brojni izazovi a najveći je problem, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, pitanje zapošljivosti svršenih studenata, jedan je od zaključaka današnjeg seminara o drugoj bolonjskoj razini koji se održava u Zagrebu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem. "Promjene vezane uz uvođenje Bolonjskoga procesa nesumnjivo su izmijenile krajobraz sustava visokog obrazovanja diljem Europe tako da su nacionalne strukture postale kompatibilnije i usporedivije nego prije", kazala je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo-Lučić otvarajući seminar. "No, recentno izvješće o provedbi bolonjskoga procesa pokazuje da su potrebni dodatni napori u postizanju usklađenosti nacionalnih politika, posebice po pitanju priznavanja stečenog obrazovanja, osiguranja kvalitete visokog obrazovanja za sve i kvalifikacijskih okvira", dodala je.

ZAGREB

Većina učitelja, njih 85 posto, vrlo dobro su ocijenili dosadašnji program stručnog usavršavanja, no predlažu veću zastupljenost rada s darovitim učenicima i s onima koji imaju teškoće u razvoju, kao i usavršavanje u aktivnom učenju i poučavanju, primjeni novih tehnologija nastavi, ocjenjivanju i mentorstvu te u učinkovitoj izradi plana osobnog profesionalnog razvoja. Sve to već je u nacrtu nove Strategije stručnog usavršavanja za profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika u Hrvatskoj od 2014. do 2020. koju su danas predstavili izrađivači - Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s austrijskim konzorcijem - u sklopu 1,2 milijuna eura vrijednog projekta za poboljšanje kvalitete sustava stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika. Ravnatelj Agencije Vinko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je osam tisuća učitelja, ravnatelja i odgajatelja vrlo dobrim ocijenilo dosadašnji program budući da rad mnogih državnih institucija "jedva prolazi" s dvojkom.

ZAGREB

Nositelj liste Hrvatskih laburista - stranke rada za Europski parlament Nikola Vuljanić rekao je danas da u Bruxellesu neće zastupati interese Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koja se buni da će porast minimalne plaće od 170 kuna uništiti 50.000 radnih mjesta. HUP je u srijedu istaknuo kako su izmjene Zakona o minimalnoj plaći, kojima se minimalna plaća ove godine povećava za 170 kuna ili za šest posto posve neprimjerene situaciji u gospodarstvu i štetne za znatan dio gospodarstva, posebice prerađivačku industriju i graditeljstvo. Procjenjuju kako to izravno ugrožava 50.000 radnih mjesta. "Takvo nešto u civiliziranoj zemlji ne bi moglo izaći u javnost. Europska unija je rezolucijom svojim članicama predložila da minimalna plaća mora biti 50 posto prosječne, a u Hrvatskoj bi se s ovim povećala s 36 na 37 posto što naši poslodavci ne mogu podnijeti i jadni će od toga poginuti", kazao je Vuljanić novinarima tijekom druženja kandidata Hrvatskih laburista za Europski parlament s građanima na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

VARAŽDIN

Predsjednik stranke Dragutin Lesar prozvao je danas tijekom druženja s građanima u Varaždinu Hrvatsku udrugu poslodavaca udrugom opasnih namjera komentirajući nedavne izjave predstavnika HUP-a da bi povećanje minimalne plaće značilo gubitak radnih mjesta. Lesar ih je nazvao kapitalistima opasnih namjera kojima treba zabraniti poslovanje u Hrvatskoj te je istaknuo da službene izjave HUP-a, ako to jesu, smatra zabrinjavajućima i alarmantnima jer su udar na socijalnu pravednost i socijalnu državu, prijetnja daljnjem padu kupovne moći građana te medijski pritisak na vlast i Vladu RH uoči donošenja odluke o povećanju minimalne plaće.

SPLIT

Anđelka Visković, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita, danas je predstavila svoj izborni program od osam točaka za bolji grad. Njezin je program ujedinio četiri nezavisne liste na kojoj su i Igor Boraska, Ivica Grubišić Gire i Ana Marija-Marović. Osam točaka za bolji Split su: Turistički cvit - projekti u turizmu, Split po miri -projekti izgradnje, Split radi - projekti u poduzetništvu, Novi Grad - projekti novog funkcioniranja grada, Brže više jače - projekti u sportu, Splitsko dite - za djecu i mlade, Split - kulturna metropola i Split za sve generacije - projekti društveno odgovornog rada. Glavne teme u vizuri grada su im Marjan, Sveučilište, povijesna jezgra i istočni dio grada. "Nećemo misliti samo kako napuniti proračun, nego na kvalitetu života svih građana. Projekte ćemo realizirati novcem iz EU fondova ili oblicima javno-privatnog partnerstva", rekla je Visković novinarima predstavljajući u Splitu svoj program za lokalne izbore.

SPLIT

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Sanja Bilač objavila je danas da će za dogradonačelnicu kandidirati Katarinu Gudelj, koja će, pobijede li na izborima, biti zadužena za gospodarstvo. "Kandidirala sam se za gradonačelnicu Splita i Gradsko vijeće svjesna stanja u kojem je naš grad. Split je demografski, gospodarstveno, urbanistički, kulturno, financijski i u konačnici civilizacijski devastiran. Gotovo sve političke elite, a posebno aktualna gradska vlast, nisu stavljale interese građana i grada u prvi plan, nego su ponajprije vodile računa o svojim interesima. To želim promijeniti", rekla je Bilač. Katarina Gudelj rekla je kako su mladi, iako to ne žele, prisiljeni napustiti Split jer drugog izbora nemaju. "Ja sam tome svjedok. Grad Split mladima ne pruža ni izbor ni priliku. Zato sam se odlučila pokrenuti pozitivne promjene i dat ću sve od sebe da se i dogode. Zajedno s Nezavisnom listom Sanje Bilač i Mladima Splita aktivno ću sudjelovati u provođenju temeljitih promjena u upravljanju gradskom upravom", kazala je Gudelj.

SPLIT

Zeleni zajedno, lista broj 28 na izborima za članove Europskog parlamenta, i nezavisna lista za lokalne izbore Drugo lice Splita pozvali danas birače da izađu na izbore, koje, kako tvrde, SDP i HDZ očito žele umrtviti kako bi samo njihovi poslušni birači odlučili izborne rezultate. U Splitu su danas predstavili i platformu za suradnju na izborima za članove Europskog parlamenta i na lokalnim izborima, navodi se u priopćenju. Nositelj liste Zeleni zajedno na izborima za članove Europskog parlamenta Toni Vidan izjavio je kako su izabrali Split za mjesto s kojeg će uputiti zadnji poziv svojim biračima jer žele poslati "jasan signal kako od europskih integracija mora imati koristi cijela Hrvatska, a ne samo nacionalne institucije i velike kompanije". Kandidat za gradonačelnika liste Drugog lica Splita Dragan Markovina pozvao je simpatizere da na izborima za Europski parlament glasuju za listu 28 Zeleni zajedno. Istaknuo je da se u novim okolnostima sve izraženijeg napada krupnog kapitala na prava radnika i na sve javne prostore i prirodne resurse suradnja ljevice i zelenih nameće kao jedina alternativa neodrživom stanju.

ZAGREB

U velikoj međunarodnoj akciji protiv dilera policija je, neslužbeno se doznaje, u više hrvatskih gradova od ranog jutra uhitila 14 osoba i zaplijenila veću količinu marihuane. Višemjesečna USKOK-ova akcija rezultirala je uhićenjima na području Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba. Izvršene su i pretrage kuća i drugih prostora, čije su vlasnike duže vrijeme pratili USKOK i policija. Osim u Hrvatskoj akciju koordinirano provode policije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a navodno su obuhvaćene Albanija i Makedonija. Navodno je u svim zemljama, uključujući i Hrvatsku, ukupno uhićeno 50-ak osoba. Neslužbeno se doznaje da je u cijeloj akciji na području regije zaplijenjeno više od 350 kilograma tzv. skunka, genetski modificiranog tipa marihuane. Osim toga, navodno je zaplijenjeno i oko pola kilograma heroina i veća količina oružja. Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja potvrdila je tamošnjim medijima da je riječ o akciji koja se u više zemalja provodila nekoliko mjeseci. Riječ je o zemljama na tzv. Balkanskoj ruti kojom se krijumčare razne vrste opijata.

VARAŽDIN

Varaždinska policija, po nalogu Općinskoga državnog odvjetništva u Varaždinu, dovršila je kriminalističku istragu nad njemačkim državljaninom (44) i njegovim 50-godišnjim poslovnim partnerom, osumnjičenima da su kao odgovorne osobe tvrtke iz Ivanca stekli protupravnu imovinsku korist od 4,2 milijuna kuna, stoji u današnjem izvješću varaždinske Policijske uprave. Njih se tereti da su još 2006. s jednom zagrebačkom bankom sklopili ugovor o namjenskom kreditu od 7,5 milijuna kuna za kupnju opreme za proizvodnju. Prilikom sklapanja ugovora kao jamstvo su dali potvrdu o vlasništvu nad opremom koju nisu posjedovali. Tako su onemogućili banci pravo zaloga na spomenutu opremu, čime su za svoju tvrtku stekli protupravnu imovinsku korist od 4,2 milijuna kuna, to jest za iznos duga koji je ostao nenaplaćen po ugovoru o kreditu. Muškarce se tereti za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave. U varaždinskoj policiji i Općinskome državnom odvjetništvu nisu željeli otkriti o kojoj je tvrtki riječ.

KARLOVAC

U povodu prijava koje je ovog tjedna dobila od prevarenih građana pri kupnji preko internetskih oglasa, karlovačka Policijska uprava upozorava građane da budu oprezni kad se upuštaju u takve transakcije. Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu prema tržišnoj trebala bi biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, ističe policija u današnjem priopćenju. Takve prijevare građani mogu prijaviti policiji, koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije, ali o prijevari svakako trebaju obavijestiti i vlasnika, administratora internetskih stranica, koji radi zaštite drugih kupaca takvom prodavaču može onemogućiti daljnje oglašavanje, navodi policija. Današnje priopćenje policija je objavila zbog dva takva slučaja prijavljena ovog tjedna. Mladić (21) iz Cetingrada prijavio je da je prevaren pri kupnji automobila, a 65-godišnji Dugorešanin prilikom kupnje IPhonea 3.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙