FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Belgija je dovršila proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i on će, nakon što ga tijekom dana potpiše ministar vanjskih poslova, biti upućen i na potpis belgijskom kralju Albertu II. "Dovršen je proces i bit će mi zadovoljstvo potpisati taj dokument u idućih nekoliko sati i poslati ga kralju", rekao je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didier Reynders nakon sastanka s prvom potpredsjednicom hrvatske vlade Vesnom Pusić. Pusić je zahvalila na dovršenom postupku ratifikacije. Proces belgijske ratifikacije kompliciran je jer treba proći sedam različitih parlamenata. Nakon belgijske ratifikacije, preostale su još tri zemlje koje postupak trebaju dovršiti - Nizozemska, Danska i Njemačka.

ZAGREB - Belgija i Hrvatska imaju odlične bilateralne odnose i nadaju se unapređenju gospodarske suradnje, posebice nakon ulaska RH u punopravno članstvo Europske unije 1. srpnja, složili su se u četvrtak u Zagrebu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didier Reynders. "Kraljevina Belgija i Hrvatska imaju odlične bilateralne odnose, u našim odnosima nema otvorenih pitanja i politički surađujemo u okviru i europskih institucija i bilateralno. Imamo puno prostora za unapređenje gospodarske suradnje i razgovarali smo upravo o mogućnosti razvoja gospodarske suradnje povezano s hrvatskim ulaskom u EU", izjavila je Pusić nakon sastanka s Reyndersom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Reynders je potvrdio novinarima da postoji "jako dobra suradnja" između Belgije i Hrvatske te kako se radi na poboljšanju gospodarskih odnosa.

ZAGREB - Hrvatska i Mađarska imaju odličnu državničku suradnju, s iznimno visokom podudarnošću u političkim stavovima, ali ne zaostaje ni suradnju na području gospodarstva, istaknuli su u četvrtak predsjednici dviju država Ivo Josipović i Janos Ader, no mađarski šef države je jasno dao do znanja da se protivi izgradnji hidrocentrale na rijeci Dravi. "Mađarska je četvrti ulagač u Hrvatsku", kazao je predsjednik Josipović i istaknuo da su dvije zemlje posebno zainteresirane za suradnju na području energetske i prometne infrastrukture. Prošle su godine dvije zemlje u prvih devet mjeseci ostvarile robnu razmjenu u vrijednosti od 517,85 milijuna eura, što je porast od 1,7 posto. "Neka pitanja su nam posebno zanimljiva. To su pitanja izgradnje infrastrukture, energetike i prometne infrastrukture, suradnje velikih kompanija poput INA-e i MOL-a....gospodarstva i okoliša, s jedne strane, ali i političke suradnje vezane za proširenje Europske unije i zaštite nacionalnih manjina", kazao je hrvatski predsjednik. Izrazio je očekivanje da će Hrvatska i Mađarska, "jedna buduća i jedna sadašnja članica EU-a", nakon 1. srpnja dodatno ojačati svoju suradnju.

DUBROVNIK - Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke Joseph Daul rekao je u četvrtak u Dubrovniku, gdje se održava sastanak EPP-a, da je Hrvatska primjer uspjeha i da pristupanjem Europskoj uniji okreće novu stranicu povijesti. Daul je kazao da je Hrvatska "primjer uspjeha" jer je potrebno imati energije, odlučnosti i vjere u budućnost da se u vrijeme u kraće od života jednog naraštaja prijeđe iz rata do članice najvećeg demokratskog kluba. "Pregovori su završeni na 12. godišnjicu neovisnosti Hrvatske što je izuzetno znakovito jer se okreće nova stranica, zatvara jedno poglavlje i povijest je napisana", naglasio je Daul. Glavna tema sastanka, kojim se želi obilježiti pristupanje Hrvatske EU-u, je politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaska u EU i doprinos koji će Hrvatska dati ujedinjenoj Europi.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko upisao se danas u britanskom veleposlanstvu u žalosti povodom smrti barunice Margaret Thatcher i istaknuo kako će se ona u Hrvatskoj pamtiti po podršci koju joj je pružala u danima pravedne borbe za slobodu i neovisnost, priopćeno je iz Sabora. "Gospođu Margaret Thatcher pamtit ćemo kao karizmatičnu osobu koja je obilježila i svojim djelovanjem značajno promijenila vlastitu epohu. Bila je političarka čije su riječi svi svjetski čimbenici uvijek pozorno slušali, čak iako se nisu uvijek sasvim slagali s njom u mišljenju", napisao je Leko. "Mi u Hrvatskoj pamtit ćemo ju po podršci koju nam je pružala u danima naše pravedne borbe za slobodu i neovisnost. Zahvalni smo što je svojim utjecajem u međunarodnim političkim krugovima pomogla hrvatskom narodu u obrani od agresije i da ostvari svoje suvereno pravo na život u slobodi i demokraciji, naglasio je Leko.

BEOGRAD - Masovni ubojica iz šumadijskog sela Velika Ivanča Ljubiša Bogdanović, koji je u utorak iz pištolja usmrtio 13 ljudi, preminuo je u četvrtak u 14 sati, potvrđeno je u beogradskom Urgentnom centru. Bogdanović je nakon masakra pucao sebi u glavu i protekla dva dana bio je u komi, a njegovo zdravstveno stanje, otkako je primljen u Urgentni centar, bilo je kritično. Zbog težine ozljeda liječnici ga nisu mogli operirati pa je bio priključen na aparate i primao je samo lijekove. U Velikoj Ivanči kod Mladenovca, šezdesetak kilometara južno od Beograda, Bogdanović je 9. travnja rano ujutro ubio svog sina, majku i još 11 osoba - petoricu muškaraca, šest žena i jednog dvogodišnjeg dječaka, a teško ranio svoju suprugu i pucao sebi u glavu.

BEOGRAD - Tročlano državno povjerenstvo u Beogradu otvorilo je, po ovlastima srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ prije tri desetljeća pohranilo stvari Josipa Broza Tita nakon njegove smrti, ali će sadržaj ostavštine biti poznat tek kad se usporede dostupni popisi i iznova sačini zapisnik. Kako u četvrtak pišu "Večernje novosti", povjerenstvo je predvodio Nikolićev savjetnik Oliver Antić, a budući se 30 godina nije znalo šta je u sefovima - samo Titove osobne stvari ili i imovina koja bi mogla biti vlasništvo države, povjerenstvo će morati napraviti detaljnu inventuru pohranjenih vreća. Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji vodi ostavinsku raspravu članova Titove obitelji.

ZAGREB - Svi bivši američki predsjednici pozvani su na pogreb pokojne premijerke Margaret Thatcher idući tjedan, doznaje se od vlade u Londonu, ali ne i argentinska predsjednica Cristina Fernandez koja osporava britanski suverenitet nad Falklandima zbog kojih je Thatcher ratovala s Buenos Airesom. Prema protokolu, na posljednji ispraćaj pozivaju se predstavnici svih zemalja s kojima London ima "normalne" diplomatske odnose, no dolasku Cristine Fernandez usprotivila se obitelj pokojne premijerke, barunice Thatcher, objasnio je izvor za Reuters. "Poštujemo želje obitelji", rekao je izvor. Thatcher, koja je umrla u ponedjeljak u dobi od 87 godina, vojskom je 1982., odgovorila na argentinsku invaziju Falklanda koje Buenos Aires naziva Malvinima. Fernandez je počela kampanju kojom ponovno osporava britanskih suverenitet tih otoka.

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u četvrtak neprihvatljivima izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kojima se dovodi u pitanje cjelovitost BiH kao i njegove komentare o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no pritom je istaknuo kako će ipak ići u Beograd i osobno kazati Nikoliću što misli o njegovim izjavama i postupcima. "Mislim da je bolje otići i neke stvari raspraviti licem u lice", kazao je Izetbegović u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koju je sazvao nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio otkazati sudjelovanje u državnom izaslanstvu koje je trebalo službeno posjetiti Srbiju 23. travnja. U kratkoj pisanoj izjavi Komšić je naveo kako se na to odlučio nakon što je doznao što je Nikolić u srijedu govorio na raspravi o ICTY-u koja je vođena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Izetbegović je kazao kako ga Komšić o svojoj odluci nije izvijestio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙