FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 20. ožujka

ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije vijesti iz svijeta za srijedu, 20. ožujka:

KRALJEVA SUTJESKA/SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu i četvrtak. Prvog dana posjetit će Kraljevu Sutjesku gdje će, nakon obilaska franjevačke Crkve svetog Ivana Krstitelja i samostana koji su proglašeni nacionalnim spomenikom kulture BiH, razgovarati sa čelnicima lokalne zajednice i s predstavnicima Hrvata u Srednjoj Bosni. U poslijepodnevnim satima posjetit će, sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, SOS Dječje selo kraj Sarajeva te se susresti i razgovarati sa studentima Pravnog fakulteta u Sarajevu. Navečer će s Izetbegovićem i Komšićem imati radnu večeru.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prima povjerenika njemačkog Saveznog vijeća (Bundesrat) za proširenje Europske unije i saskog ministra za pravosuđe i Europu Juergena Martensa te zamjenika berlinskog gradonačelnika Franka Henkela. (12,00 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ante Starčevića, Trg sv. Marka 6. Moguće je snimiti početak sastanka s kojeg će biti objavljeno priopćenje).

LJUBLJANA - Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta raspravljat će o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om te ga uputiti na odlučivanje na plenarnu sjednicu. Slovenska vlada potvrdila je ugovor prošlog tjedna te zakon o njegovoj ratifikaciji odmah uputila u parlamentarnu proceduru. Za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova od ukupno 90 zastupnika. Očekuje se da će ugovor biti ratificiran do kraja ožujka.

LJUBLJANA - Slovenski parlament glasovat će o novoj vladi, a očekuje se da će vlada Alenke Bratušek, koju je parlament 27. veljače imenovao za mandatarku, dobiti potrebnu natpolovičnu većinu glasova i odmah prisegnuti. Do kraja tjedna trebala bi se obaviti i primopredaja dužnosti s vladom dosadašnjeg premijera Janeza Janše. U novoj vladi Alenke Bratušek, koja vodi stranku Pozitivna Slovenija (PS) i u čijoj su koaliciji još tri stranke: Građanska lista (GL), Socijalni demokrati i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), bit će 13 ministara koji su se u ponedjeljak i utorak predstavili pred parlamentarnim odborima.

BRUXELLES - Novi krug pregovora Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a. Susret predsjednika srbijanske i kosovske vlade Ivice Dačića i Hashima Thacia pod okriljem EU-a bit će njihov sedmi susret sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton od nastavka pregovora dviju strana u listopadu 2012.

JERUZALEM - Američki predsjednik Barack Obama stiže u prvi službeni posjet Izraelu u svojstvu predsjednika SAD-a. S izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom Obama će razgovarati o zastoju bliskoistočnih mirovnih pregovora, iranskom nuklearnom programu i stanju u Siriji.

Dežurni urednici:

Noć: Darko Vlahović

Prije podne: Ivo Lovrić

Poslije podne: Slavoljub Leko

Navečer: Domagoj Janković

Tel: 00385-1-48-08-645

Fax: 00385-1-48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙