FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporna mariborska "halal" goveđa salama proizvedena u Austriji?

LJUBLJANA, 11. travnja 2013.(Hina) - Mariborska tvornica mesnih proizvoda "Košaki", u čijem je goveđem kulenu opremljenom "halal" certifikatom švedska agencija za hranu otkrila prisutnost nedeklariranog svinjskog mesa, u četvrtak je objavila da je sporni artikl već povukla iz prodaje, no da je proizvod s njihovom oznakom zapravo finaliziran u susjednoj Austriji.

Direktor Jure Bojnec izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da je sporna goveđa salama, kod koje je u Švedskoj otkriveno da sadrži nedeklarirano svinjsko meso, od njihova materijala napravljena kod "podizvođača" u Austriji. U mariborskoj tvornici, ali i kod austrijskog partnera odmah je uvedena kontrola kojom se utvrđuju eventualni rizici u svim proizvodnim procesima, da se otkrije je li došlo do odstupanja od proizvodnog standarda, ustvrdio je Bojnec.

"Sa sigurnošću možemo reći da je u našoj klaonici sve napravljeno u skladu sa strogim islamskim higijenskim i prehrambenim standardima prema standardu halal. Sirovina je nakon toga bila dostavljena podizvođaču u Austriji, zajedno sa začinima, aditivima i repromaterijalom potrebnim za finalnu proizvodnju", rekao je Bojnec, dodavši da s austrijskim partnerom sada intenzivno rade na provjeri proizvodnog procesa.

U vezi sa slučajem oglasila se u srijedu i zajednica muslimana u Sloveniji, dovevši u pitanje postupak kojim je mariborska tvrtka još 2007. dobila halal certifikat. U svom priopćenju Slovenska muslimanska zajednica upozorava također na činjenicu da je od ovog mjeseca u Sloveniji na snazi zakon koji ne dopušta obredno klanje životinja iz vjerskih razloga, što je pretpostavka za proizvodnju hrane po muslimanskim vjerskim propisima, protiv čega su bezuspješno prosvjedovale muslimanska i židovska zajednica. Zajednica ističe da se time općenito dovodi u pitanje izdavanje halal certifikata slovenskim tvrtkama budući da se zakonom ne omogućuje poštivanje vjerskih propisa u proizvodnji hrane i kontroli tog procesa.

Švedska agencija za hranu u srijedu je objavila da je u "Košakovoj" goveđoj salami analizom otkrila da sadrži 10 posto svinjskog mesa, što je neprihvatljivo s obzirom da se tako obmanjuju kupci koji ne jedu svinjetinu, te da će o slučaju obavijestiti organe Europske unije. Analizu više desetaka proizvoda od govedine švedska agencija za hranu provela je u okviru pojačanog nadzora mesnih proizvoda koja se vodi u Europi nakon otkrivanja konjetine u proizvodima s deklariranim goveđim mesom u više zemalja početkom ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙