FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad prodaje osobnih računala u prvom tromjeseču - IDC

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina/BBC) - Svjetska prodaja osobnih računala pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca 14 posto, što je njezin najveći pad od 1994., prenose europski mediji rezultate istraživanja savjetodavne tvrtke IDC.

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju isporučeno 76,3 milijuna osobnih računala (PC) a brojka odražava, između ostalog, i snažnu potražnju za tabletima i pametnim telefonima kao alternativom, prenosi BBC rezultat istraživanja IDC-a.

Microsoftova najnovija verzija Windowsa nije uspjela oživjeti industriju PC-a, naglasila je ta savjetodavna tvrtka.

"Nažalost, čini se da lansiranje Windowsa 8 ne samo da nije osiguralo pozitivan poticaj tržištu osobnih računala, nego ga je po svemu sudeći čak i usporilo".

Windows 8 osmišljen je tako da dobro radi s ekranima osjetljivim na dodir, ali njihova se cijena pridodaje cijeni računala. Tako su promjene i više cijene "učinile osobna računala manje privlačnima od tablet računala i drugih konkurentskih uređaja", priopćio je O'Donnell.

Microsoft nije bio odmah dostupan za komentar.

IDC je također podsjetio da tvrtke inače mijenjaju računala svake tri godine, ali u vrijeme gospodarske krize više je vjerojatno da će ih mijenjati svakih pet godina.

"To je užasna vijest za industriju osobnih računala. Sada se sve vrti oko mobilnog računala", rekao je financijski analitičar Colin Gillis iz BGC-a.

Hewlett-Packard, najveći svjetski proizvođač osobnih računala, zabilježio je 24-postotni pad isporuka u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Kineska grupa Lenovo, drugi po veličini proizvođač u svijetu, okoristila se prodajom u Kini i drugim zemljama u razvoju, i to u prvom redu nabavama prvih računala. Prodaja im je stagnirala, objavio je IDC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙