FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila posljednja sjednica splitskog Gradskog vijeća

SPLIT, 10. travnja 2013. (Hina) - Vijećnici splitskog Gradskog vijeća jednoglasno su popodne prihvatili prijedlog o postavljanju spomen ploče IX. bojnoj HOS-a u ulici Ruđera Boškovića, a s dnevnog reda je povučeno izvješće o radu gradonačelnika Keruma u drugoj polovici 2012. i prijedlog imenovanja članova školskih odbora splitskih osnovnih škola.

Glasovanju o usvajanju odluke o postavljanju spomen ploče IX. bojnoj HOS-a prethodila je duga rasprava u kojoj su vijećnici koalicije SDP/HNS s jedne i ostali vijećnici s druge strane iznosili proturječna stajališta.

Vijećnik HČSP-a Luka Podrug je rekao kako 45 poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a koja je sudjelovala u obrani Srđa u Dubrovniku, te u obrani Škabrnje i na livanjskoj bojišnici pri proboju hrvatskih snaga u Knin, zaslužuje spomen obilježje u Splitu, te da to nikomu ne bi trebalo smetati pošto i u Zagrebu postoji trg HOS-a.

„Ovi momci iz HOS-a ratovali su u sklopu regularnih snaga Hrvatske vojske a spomen ploča njima u čast u Splitu nema ideološku dimenziju“, istaknuo je Podrug

Vijećnik SDP-a Gojko Čepo je isticao kako ovaj spomenik HOS-u u Splitu ne treba postavljati u predizborno vrijeme.

Replicirao mu je Podrug rekavši kako se ne radi ni o kakvom spomeniku nego o spomen obilježju koje neće biti postavljeno u predizborno vrijeme.

Dogradonačelnik Jure Šundov je rekao da je osobno u Domovinskom ratu bio zapovjednik i pripadnicima IX. bojne HOS-a te da su oni bili angažiraniji i hrabriji no što im je on zapovijedao pa je spomen ploča njima u čast samo je prvi korak zahvalnosti za ono što su pridonijeli u Domovinskom ratu.

Prilikom glasovanja svi su nazočni vijećnici ipak poduprli odluku o postavljanje spomen ploče HOS-u.

Točku dnevnog reda o imenovanju novih članova školskih odbora u 27 splitskih osnovnih škola predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić danas je povukla s dnevnog reda odbivši prijedlog SDP-ova vijećnika Ive Baldasara da se sadašnjim članovima produlji rok na još dva mjeseca, to jest da se nove članove imenuje nakon lokalnih izbora.

U stankama koji su prethodile toj točki dnevnog reda vijećnici koalicije SDP/HNS novinarima su izjavili kako će prilikom te točke dnevnog reda napustiti sjednicu jer ne žele sudjelovati u još jednom, kako su ocijenili, nasilju nad demokracijom pošto se u odbore, po njima, većinom predlažu članovi ili simpatizeri Kerumova vladajućeg HGS-a.

Nevenka Bečić je u izjavi novinarima potvrdila da je među predloženima u tri odbora bila i njezina kćerka, a na novinarski upit je li to korektno, kazala je, kako se „radi o visokoškolovanoj i visokoobrazovanoj osobi“.

Nakon što je povukla tu točku s dnevnog reda vijećnici koalcije SDP/HNS ipak nisu napustili sjednicu.

Bečić je također povukla s dnevnog reda i točku kojom je bilo predviđeno izvješće o radu gradonačelnika Keruma u drugom polugodištu 2012. godine.

SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar, koji je i kandidat za gradonačelnika, povlačenje te točke u izjavi novinarima ocijenio je kao nastavak Kerumova ignoriranja gradskog vijeća, jer rijetko dolazi na sjednice vijeća i ne podnosi izvješća o svojem radu. I HDZ-ovi su vijećnici u izjavama kritizirali povlačenje izvješća o Kerumovu radu s dnevnog reda.

Time je kasno popodne završena posljednja sjednica splitskog GV-a u ovom sazivu koja je prekinuta prije tjedan dana, jer nije bilo kvoruma pošto su vijećnici SDP-a, HNS-a, HDSSD-a i HDZ-a napustili sjednicu jer su materijale dobili prekasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙