FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Bivši ministar željeznica optužen za korupciju

PEKING, 10. travnja 2013. (Hina/AFP) - Bivši kineski ministar željeznica Liu Zhijun službeno je optužen za korupciju i zloporabu ovlasti, što je zadnji korak prije njegova pojavljivanja na sudu na kojem se treba razriješiti ta afera, jedna od onih koje su najsnažnije odjeknule u domaćoj javnosti posljednjih godina, pišu mediji u srijedu.

Djela za koje se sumnjiči Liua ozbiljno su narušila ugled čelništva kineske željezničke mreže, koja je zbog brzog razvoja dotad uživala divljenje kod kuće i u inozemstvu.

Protiv Liua Zhijuna, koji je već izbačen iz Kineske komunističke partije, podignuta je optužnica na sudu u Pekingu, javlja agencija Xinhua. Na upit agencije France Pressea sud nije htio potvrditi optužnicu protiv Liua. Još nije objavljeno kad će suđenje početi.

Bivši ministar navodno je pronevjerio 4 posto vrijednosti brojnih ugovora koje je potpisao, piše list Global Times. Čelnik koji je živio 'na visokoj nozi' imao je barem deset ljubavnica, među kojima je bilo i glumica, dodaje list.

Nekoliko mjeseci nakon smjene Liua Zhijuna, ugled ministarstva dodatno je narušio sudar dvaju superbrzih vlakova u kojem je 23. srpnja 2011. blizu Wenzhoua poginulo 40 ljudi, što je najteža željeznička nesreća u Kini od 2008.

Nakon te nesreće i afere s Liuom, ministarstvo željeznica je prošli mjesec ukinuto, a njegove su službe potpale pod nadležnost ministarstva prometa.

Kineska superbrza mreža u punom je zamahu: osnovana tek 2007., danas je najveća u svijetu. Dio te mreže je i najveća superbrza pruga na svijetu između Pekinga i Cantona, puštena u promet koncem 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙