FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oplakivanje i radost zbog odlaska Željezne Lady

LONDON, 9. travnja 2013. (Hina) - Poklonici Margaret Thatcher u utorak su oplakivali "Željeznu Lady", premijerku s najduljim stažem u Velikoj Britaniji koja je za oboljelo gospodarstvo i pucanje sovjetskog bloka u to doba propisala kapitalizam slobodnog tržišta kao jedini lijek.

I umirovljeni i aktivni svjetski lideri, od posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova do američkog predsjednika Baracka Obame, odaju počast kćeri trgovca mješovitom robom koja se borila da zaustavi propadanje svoje zemlje i pomogla tadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu da završi Hladni rat.

"Odlaskom barunice Margaret Thatcher svijet gubi velikog zagovornika slobode, a SAD istinsku prijateljicu", poručio je Obama.

Svjetski lideri hvale najmoćniju britansku premijerku nakon njezina uzora Winstona Churchilla, no rane od gorkih bitaka tijekom njezine vladavine i danas dijele Britaniju kada se vrednuje ostavština Thatcher.

Anketa, koju je u utorak poslije podne objavio dnevnik The Guardian (lijevi centar) pokazuje da žena koja je svoju domovinu podijelila za života nastavlja to činiti i nakon smrti.

Ukupnu 11-godišnju vladavinu Thatcher pozitivno je ocijenilo 50 posto ispitanika što je za 16 posto više od onih koji su je ocijenili lošom (34 posto), dok ostali nemaju mišljenje ili ne znaju.

Podjele su izražene i pri ocjenjivanju pojedinačnih učinaka politike koju je provodila Thatcher kada je zaratila s radništvom i slamala sindikate. No unatoč tomu začudnih 50 posto ispitanika ocjenjuje da je taj potez polučio dobre učinke, u odnosu na 34 posto koji ga drže lošim.

Ocjene su vrlo izjednačene u vrednovanju učinaka njezinih svađa s Europom (38 posto pozitivno i 39 posto negativno) te rezanju plaća i povećanju PDV-a što je 38 posto ispitanih ocijenilo pozitivno, a isto toliko negativno.

Ispitanici su negativno ocijenili premijerkinu odluku o rezanju najviših poreza za bogate (47 posto) te privatizaciju poduzeća poput elektrodistribucije, vodoprivrede, opskrbe plinom, 41 posto.

Najnegativnije, 70 posto, ocijenjena je njezina odluka o komunalnom porezu na stanove i kuće koja je bila izuzetno nepopularna i pridonijela je njezinu padu.

Općenito, gospodarski učinci premijerke Thatcher ocijenjeni su pretežito negativno, pa 41 posto ispitanika drži negativnom njezinu politiku da pitanje smanjenja inflacije stavi ispred nezaposlenosti.

The Guardian navodi i neke sasvim neočekivane uspjehe vladavine Željezne Lady. Gotovo dvije trećine ispitanih drži da je odigrala važnu ulogu pokazavši koliko utjecajna žena može postati. Čak 51 posto vjeruje da bi i danas građanin skromnog porijekla kao što je bila Thatcher mogao na čelo konzervativne stranke.

Podjele britanskog društva prisutne su uzduž i poprijeko i željeznoj premijerki skloniji su stariji od mlađih, obrazovaniji od manje školovanih te birači konzervativaca (njih 90 posto) od pristaša laburista (24 posto).

Sukus učinka Margaret Thatcher na Britaniju stao je u naslove dvaju dnevnika u utorak: "Žena koja je spasila Britaniju" piše Daily Mail, odnosno "Žena koja je podijelila naciju", kako naslovljuje Daily Mirror.

Svojoj kćeri domovina se želi odužiti pogrebom koji bi mogao biti najveći nakon državnog pogreba njezina prethodnika Winstona Churchilla 1965. No Thatcher nije željela državni pogreb i bit će kremirana, a britanski parlament je sazvao posebnu sjednicu njoj u počast u srijedu.

Sadašnji premijer David Cameron ističe da je Thatcher spasila domovinu, a bivši, laburist Tony Blair slavi je kao lidera koji je promijenio ne samo domovinu već i svijetu, što je povlastica rijetkih.

Oni koji su pali u siromaštvo zbog njezine politike danas šampanjcem slave "smrt vještice", primjerice u južnom Londonu i škotskom gradu Glasgowu. Ne zaboravljaju njezinu odluku o ukidanju mlijeka školskoj djeci 1971., niti velike sukobe policije i rudara koji jednogodišnjim štrajkom nisu spasili ni svoje rudnike od zatvaranja niti svoje zajednice od propasti.

Irski republikanci drže je odgovornom za smrt desetorice koji su štrajkali glađu u britanskim zatvorima.

Stanovnici Falklanda slave je kao "Winstona Churchilla našeg doba" jer je ratom s Argentinom očuvala ostanak tih otoka pod britanskom krunom. Argentinci joj to ne mogu oprostiti.

Južnoafrička Republika hladno je prema smrti premijerke koja je žmirila na tadašnji režim apartheida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙