FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gerry Adams: Thatcher je u Irskoj uzrokovala velike patnje

BELFAST, 8. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher prouzročila je velike patnje u Irskoj, a njezina je politika u konačnici doživjela poraz, rekao je u ponedjeljak irski republikanski čelnik Gerry Adams.

Margaret Thatcher godinama su mrzili irski nacionalisti u Sjevernoj Irskoj zbog nepopustljive politike tijekom 11 godina na čelu britanske vlade (1979.-1990.), zbog koje je, između ostalog, 10 zatvorenika umrlo od štrajka glađu.

Adams, koji je u javnosti predstavljao Irsku republikansku vojsku (IRA) većim dijelom njezinog tri desetljeća dugog gerilskog rata protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj, ocijenio je da je politika premijerke Thatcher prema Irskoj doživjela katastrofalan poraz i odgodila postizanje mira 1998. godine.

"Njezino priklanjanje starim drakonskim vojnim metodama produžilo je rat i prouzročilo velike patnje", rekao je Adams u pisanoj izjavi nakon vijesti o smrti Margaret Thatcher. "Nametnula je cenzuru, zaplotnjačke dogovore i ubijanje građana u tajnim operacijama. Odbila je priznati pravo građanima da glasuju za stranke za koje žele", naglasio je.

"Mi poštujemo mrtve. Mi smo narod koji voli opraštati. Ovo je politički interview. Njezina politika prema Irskoj bila je potpuno i apsolutno neuspješna", rekao je Adams novinarima u Belfastu.

U Sjevernoj Irskoj se Thatcher najviše pamti po tvrdokornosti tijekom štrajka građu zatvorenika 1981. u kojem je umrlo 10 ljudi.

Pripadnici IRA-e stekli su veliku naklonost katoličke manjine u Sjevernoj Irskoj zbog toga što su štrajkom glađu željeli ojačati zahtjev da ih se smatra političkim zatvorenicima, odbijajući istodobno nositi zatvorsku odjeću ili obavljati ikakve zatvorske poslove.

No Thatcher je neumoljivo tvrdila da su ti zavorenici obični kriminalci, a ne ratni zatvorenici, zbog čega je na kraju 10 ljudi umrlo od iscrpljenosti organizma.

Također je promijenila zakon tako da su britanski govorni mediji poslije toga nasinkronizirali glas Geryja Adamsa.

Thatcher je 1985. potpisala anglo-irski sporazum po kojem je Republika Irska prvi put u povijesti dobila savjetodavnu ulogu u pitanjima upravljanja Sjevernom Irskom, izazvavši gnjev tamošnjih probritanskih unionista.

Taj je sporazum otvorio vrata mirovnim pregovorima koji su doveli do prvog prekida vatre IRA-e 1994. i potom do mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. No kritičari tvrde da je njezina nepopustljivost prema IRA-i usporila napredak.

"Nikad nije uspjela shvatiti da kad se vlada počne ponašati kao paravojna organizacija, onda zapravo pobjeđuje paravojna organizacija", rekao je Seamus Mallon, umjereni irski nacionalist koji je bio zamjenik sjevernoirskog čelnika od 1998. do 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙