FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Druga Jadranska vojna izložba u Splitu od 24. do 26. travnja

SPLIT, 9. travnja 2013. (Hina) - Druga jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA održat će se u splitskoj Spaladium areni od 24. do 26. travnja ove godine, a dosad se prijavio 101 izlagač iz 18 zemalja te je najavljen posjet 22 visoka vojna izaslanstva.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH, a na otvorenju 24. travnja bit će nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Organizator izložbe je tvrtka TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država, specijalizirana za organizaciju sajamskih priredaba takvog tipa. Ministarstvo obrane s tom je američkom tvrtkom, kako je objasnio pukovnik Roman Mikulić, potpisalo protokol na temelju kojeg će se održati pet takvih vojnih izložaba svake dvije godine, a prva je organizirana također u Splitu 2011. godine.

U sklopu ASDA 2013 održat će se i pokazna vježba združenih Oružanih snaga RH kojom se, kako je rečeno, želi pokazati njihova sposobnost da reagiraju na sigurnosne ugroze i terorističke prijetnje na moru, ali i pridonijeti atraktivnosti izložbe.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Robert Hranj predočio je scenarij te pokazne vojne vježbe koja će se održati u moru u blizini Splita, a u njoj će, kako je rekao, sudjelovati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), brodovi HRM-a i bojna za specijalno djelovanje.

"Priča počinje dobivanjem obavještajnih podataka o sumnjivom brodu koji ima neke sumnjive aktivnosti i nakon pregleda zrakoplovima donosimo odluku o fizičkom nadzoru tog broda. Upućuje se brod obalne straže, ali sumnjivi brod odbija tzv. dragovoljni nadzor te se odlučujemo na nasilni pregled broda iskrcavanjem specijalnih snaga. Nakon što smo uočili da brod ispušta određene stvari u more, angažiraju se protuminski ronioci koji nastoje utvrditi o čemu se radi", rekao je komodor Hranj objašnjavajući scenarij pokazne vježbe. Istaknuo je kako je cilj te vježbe pokazati osposobljenost za koordinirano djelovanje svih grana (rodova) OS RH i spremnost za suočavanje sa sigurnosnim izazovima na moru.

"Također nam je cilj pokazati da postupamo po standardima koji se prakticiraju u NATO-savezu tako da ubuduće možemo sudjelovati u sličnim aktivnostima sa susjedima na moru ili u nekoj mirovnoj misiji", dodao je komodor Hranj.

Pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak istaknuo je da je ta vojna izložba iznimno važna za MORH i našu vojnu industriju.

"Očekujemo veliki broj visokih vojnih izaslanstava, a oni su potencijalni kupci proizvoda naše vojne industrije, a u vojnoj se industriji u svijetu obrće dosta veliki novac", rekao je Koprivnjak.

Direktorica sektora industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zoja Crnečki istaknula je kako u Hrvatskoj ima između 40 i 50 specijaliziranih proizvođača vojne opreme koji se moraju probiti na strana tržišta jer je naše malo.

"Ova izložba je važna jer našim proizvođačima pruža mogućnost kontaktiranja s inozemnim izaslanstvima koja su ujedno i dobavljači vojne opreme u svoje zemlje", istaknula je Crnečki.

Također je istaknula gospodarsku važnost te izložbe za Split jer je, po njezinim riječima, već akreditirano 2000 ljudi koji će provesti tjedan dana u tom gradu te će oni popuniti hotele i posjećivati restorane.

Prihod od ulaznica za izložbu, kako je rečeno, usmjerit će se u humanitarne svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙