FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU umanjuje tenzije u Koreji koje UN smatra "vrlo opasnima"

RIM/BRUXELLES, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska unija vjeruje kako postoji "ograničeni rizik" za izbijanje rata na korejskom poluotoku, rekao je u ponedjeljak europski dužnosnik, dok je UN stanje nazvao "vrlo opasnim".

"Smatramo da je situacija napeta i potencijalno nasilna. No, naša procjena je da postoji ograničeni rizik od oružanog sukoba", rekao je neimenovani dužnosnik EU-a.

"Nismo uočili konkretne pripreme Sjeverne Koreje za napad i situacija u Pyongyangu se čini mirna", ocijenio je, ali ipak dodao kako postoji određeni rizik od loše procjene ili eskalacije koja nije "zanemariva".

EU će vrlo brzo usvojiti nove sankcije protiv Sjeverne Koreje koje je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo prošloga mjeseca kao odgovor na treći sjevernokorejski nuklearni pokus, rekao je dužnosnik.

Nakon što je Sjeverna Koreja u utorak upozorila strance koji borave u Južnoj Koreji da napuste tu zemlju jer im prijeti opasnost od sukoba, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog razvoja situacije.

"Sadašnja razina napetosti je vrlo ozbiljna. I mali incident mogao bi izazvati situaciju koja se ne bi mogla kontrolirati", upozorio je Ban.

Dodao je kako je pozvao Pyongyang da se suzdrži od "provokativne retorike" i zamolio susjedne zemlje da iskoriste svoj utjecaj na tamošnju vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙