FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko s veleposlanikom J. Koreje o gospodarstvu, stanju na Korejskom poluotoku

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko razgovarao je u srijedu s južnokorejskim veleposlanikom Seong-Ung Parkom o gospodarskoj suradnji između dvije zemlje i političkoj i sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku, a Leki je uručen i poziv da posjeti korejsku Nacionalnu skupštinu, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

"Republika Hrvatska i Republika Koreja njeguju vrlo visoki intenzitet političkih odnosa i smatramo da oni mogu dovesti do unaprjeđenja gospodarske suradnje", kazao je predsjednik Sabora i izrazio očekivanje da bi Južna Koreja mogla investirati u hrvatski turizam i energetiku.

Korejski veleposlanik je potvrdio da je njegova zemlja vrlo zainteresirana za razvoj gospodarskih odnosa s Hrvatskom, posebice uzimajući u obzir činjenicu skorašnjeg ulaska RH u Europsku uniju. Južna Koreja ima s EU sklopljen Sporazum o slobodnoj trgovini.

Što se tiče situacije na Dalekom istoku, Leko je ocijenio da to područje postaje sve interesantnije za cijeli svijet u političkom, ekonomskom i financijskom pogledu kao i s aspekta sigurnosti i stabilnosti, podržavši nastojanja Republike Koreje da sva pitanja sa svojim sjevernim susjedom riješi mirnim putem u okviru međunarodnog prava.

Prihvaćajući poziv za posjet predsjednika Nacionalne skupštine, Leko je ocijenio da bi ta posjeta mogla biti "dobra osnova za daljnje poboljšanje inače prijateljskih odnosa dviju država i njihovu intenzivniju gospodarsku suradnju".

Seong-Ung Park je podsjetio da od 2006. niti jedan predstavnik Hrvatskog sabora nije posjetio Južnu Koreju. Također je istaknuo da bi unaprijeđenju odnosa pridonijelo otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Seulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙