FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u Londonu u 87. godini života od posljedica moždanog udara, javile su svjetske agencije. Barunica Thatcher bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je "željeznom lady". Bila je prva žena na tom položaju u Velikoj Britaniji, kao i osoba koja je u najduljem kontinuiranom razdoblju obavljala dužnost čelnika britanske vlade još od početka 19. stoljeća. "S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara", rekao je njezin glasnogovornik Tim Bell. Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila "veliki vođa". "Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku", rekao je Cameron u poruci. Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji. Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena je počasnom građankom grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta.

BEOGRAD - Sjednica srbijanske vlade na kojoj će biti usvojena konačna odluka o ponuđenom sporazumu s Kosovom, na temelju pregovora vođenih uz posredovanje EU, počet će danas u 17 sati, najavio je u ponedjeljak srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić. Predsjedništvo vodeće stranke vladajuće koalicje - Srpske napredne stranke (SNS), čiji je Vučić predsjednik, ujutro je odlučilo predložiti vladi da ne potpiše ponuđeni sporazum o Kosovu, već da zatraži hitan nastavak pregovora Beograda i Prištine. Beograd mora danas tijekom dana, a ne u utorak kako je ranije bilo rečeno, odlučiti prihvaća li sporazum o statusu zajednice srpskih općina na Kosovu i o svojoj odluci izvijestiti Bruxelles.

BRUXELLES - Europska unija ne želi komentirati najave iz Beograda u vezi s prihvaćanjem ili odbacivanjem sporazuma o Kosovu dok ne dobije službenu odluku vlade, izjavila je u ponedjeljak Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon. "Čekamo službeni odgovor i službeno objašnjenje iz Beograda i onda ćemo odlučiti što ćemo dalje činiti i to je sve što u ovom trenutku mogu reći", izjavila je Kocijančič na konferenciji za novinare u Europskoj komisiji. Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik najjače stranke u vladajućoj koaliciji Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da će njegova stranka predložiti srbijanskoj vladi da ne potpiše sporazum o Kosovu već da zatraži hitan nastavak dijaloga jer predloženi sporazum ne uvažava ni minimum nacionalnih interesa. Poslije podne se u Beogradu sastaje srbijanska vlada i s toga sastanka se očekuje formalni odgovor.

VUKOVAR - Prigodnom svečanošću u ponedjeljak je u Radničkom domu u Vukovaru u nazočnosti mnogih uzvanika među kojima su bili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez, označen završetak radova na obnovi pročelja toga reprezentativnog objekta, gotovo u potpunosti uništenog u agresiji na Vukovar 1991. godine. U govoru tijekom svečanosti, predsjednik Josipović izrazio je uvjerenost kako Vukovar, unatoč svemu što je proživio u ne tako davnoj povijesti, može postati šampionom pomirenja i zajedničkog života. "Puno je teže graditi nego uništavati i u tome je najveća naša odgovornost. Vjerujem da možemo zaliječiti rane i ići dalje zajedno", poručio je Josipović. Podsjetivši kako je EU izgrađena na geslu "Nikada više", Josipović je ustvrdio kako sadašnji naraštaji hrvatskih građana imaju snagu i moć ostvariti to geslo, dok će snaga budućih naraštaja da to isto ostvare ovisiti o tome "imamo li mi danas tu snagu". Potpredsjednik Europskog parlamenta Martinez najavio je kako će EU pomoći i unutarnje uređenje Radničkog doma rekavši kako bi bilo "skandalozno da se zadovoljimo samo obnovom pročelja".

MOSTAR - HDZ 1990. demantirao je u ponedjeljak da će njihov predsjednik Božo Ljubić i zamjenik Martin Raguž svjedočiti na suđenju bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija, kako je to objavljeno nakon odgađanja današnje rasprave na Županijskom sudu u Zagrebu. "U povodu informacije objavljene danas u nekim medijima u kojoj stoji da je za sutra najavljeno svjedočenje u slučaju Fimi medija između ostalih i čelnika HDZ-a 1990. Bože Ljubića i Martina Raguža, priopćavamo javnosti da to nije istina", navodi se u priopćenju HDZ-a 1990. Navodi se također da Ljubić i Raguž o tome nemaju nikakvih obavijesti.

SARAJEVO - Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić te još nekoliko predstavnika udruga koje okupljaju hrvatske i bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih otputovat će u New York na raspravu o Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u UN-u, no nisu dobili dopuštenje govoriti tijekom rasprave što ju je organizirao predsjedatelj Opće skupštine Vuk Jeremić. "Redoviti poziv nismo ni dobili. Morali smo se nametnuti. Jeremić nam je dopustio ulazak u zgradu UN-a, no nije nam dao niti minutu govoriti", kazala je u ponedjeljak za Hinu Munira Subašić. Pojasnila je kako zbog toga još razmišljaju hoće li sve promatrati s galerije ili će organizirati prosvjed ispred zgrade UN-a dok bude trajala rasprava. Subašić je rekla da ne dvoji kako je jedini Jeremićev cilj pokušati dokazati da su ugroženi Srbi unatoč činjenici da je ICTY konstatirao kako su upravo Srbi ti koji su počinili 93 posto ratnih zločina, a 7 posto drugi. "Milošević je nestao, a Vuk Jeremić je nastavio", zaključuje predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe". Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović otputovat će u New York kako bi sudjelovao u raspravi na zasjedanju Opće skupštine UN-a o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no Munira Subašić ne vjeruje kako će Radmanovićev istup doprinijeti pravdi.

ZAGREB - Sjeverna Koreja povlači se iz jedinog preostalog zajedničkog projekta s Južnom Korejom, a ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog jačanja napetosti na Korejskom poluotoku ocijenivši da bi nuklearni sukob bio puno gori od katastrofe u Černobilu, javlja Reuters. Odluka Sjeverne Koreje da povuče svoje radnike iz industrijskog parka Kaesonga poklapa se sa nagađanjima da bi Pjongjang mogao izvesti neku provokativnu akciju, poput novog nuklearnog pokusa ili testiranje rakete, nakon višetjednih ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji. Ruski predsjednik Putin ocijenio je da bi sukob na poluotoku mogao izazvati devastaciju mnogo goru od nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. "Neću ništa tajiti, zabrinuti smo jačanjem napetosti na Korejskom poluotoku jer smo susjedi", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Angelom Merkel tijekom posjeta Njemačkoj. "I ako se, ne daj Bože, nešto dogodi, Černobil o kojem svi sve znamo mogao bi biti priča za malu djecu. Postoji li takva prijetnja ili ne? Mislim da postoji....pozivam sve na smirivanje stanja i rješavanje problema koji su već dugi niz godina na pregovaračkom stolu", rekao je Putin.

LONDON - WikiLeaks će tijekom današnjeg dana objaviti više o 1,7 milijuna američkih tajnih diplomatskih dokumenata iz 70-ih godina prošlog stoljeća, rekao je utemeljitelj te organizacije Julian Assange britanskoj ageniji Press Association. Prema Assangeu, koji je od lipnja 2012. blokiran u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, te američke bilješke, izvješća i prepiske naglašavaju široku lepezu i područje američkog utjecaja diljem svijeta. Australski aktivist je razbijesnio Sjedinjene Države kada je 2010. objavio stotine tisuća tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, ali i povjerljive diplomatske poruke koje su dovele u nepriliku brojne vlade u svijetu. Novi dokumenti koji će u ponedjeljak biti objavljeni na njegovoj stranici odnose se na razdoblje od 1973. do 1976. godine, ali za razliku od onih objavljenih 2010., ne predstavljaju curenje podataka i dostupni su u američkim nacionalnim pismohranama. Među tim dokumentima su brojne poruke koje je poslao i primio tadašnji američki državni tajnik Henry Kissinger.

SARAJEVO - Francuska vlada pomoći će, uz potporu Njemačke, osigurati financiranje niza manifestacija kojima će se u lipnju 2014. u Sarajevu obilježiti sto godina od početka Prvog svjetskog rata, potvrdio je u ponedjeljak francuski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Rolan Gilles, dok je sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić istaknuo kako će obilježavanje biti nova prilika za reintegraciju zemlje oko tog jedinstvenog projekta. "U Francuskoj postoji snažna volja da se ovim povodom još jednom razmisli o tome što pokreće ratove i da se pošalje snažna poruka mira", kazao je novinarima veleposlanik Gilles. Podsjetio je na činjenicu kako je u Prvom svjetskom ratu, potaknutom sarajevskim atentatom u kojemu su 28. lipnja 1914. ubijeni austrijski prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga Sofija, poginulo više od deset milijuna ljudi, od čega gotovo četiri milijuna Francuza i Nijemaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙