FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PODGORICA - U Crnoj Gori su u nedjelju ujutro otvorena birališta na drugim po redu predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti 2006. godine. Na izborima, koji se održavaju po šesti put od uvođenja višestranačja, nešto više od 511.000 punoljetnih građana novog predsjednika države moći će izabrati između dvojice kandidata - aktualnog predsjednika Filipa Vujanovića, predstavnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i neovisnog kandidata Miodraga Lekića, kojega podupire oporba. Glasuje se na 1.169 biračkih mjesta u 21 općini. Birališta će biti otvorena do 20 sati. Tijekom dana DIK će imati četiri konferencije za novinare na kojima će davati postotak izlaznosti, dok će prve preliminarne rezultate, kako se očekuje, već oko 21 sat priopćiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT), čijih stotinjak promatrača prati izbore. Po anketama, Vujanović je u prednosti.

MOSKVA/BERLIN - Sve veće zabrinutosti na Zapadu o poštivanju ljudskih prava i razvoju demokracije u Rusiji pod Vladimirom Putinom mogle bi ruskom predsjedniku prirediti hladniji doček tijekom njegova posjeta Njemačkoj i Nizozemskoj, najvećim trgovinskim partnerima Moskve u Europi. Te dvije zemlje trebaju Rusiju za nabavu energenata i kao tržište za izvoz brojnih proizvoda, od volkswagena do tulipana, ali s nelagodom gledaju na Putinov odnos prema političkim oponentima i aktivistima za ljudska prava u njegovu novu mandatu u Kremlju. Niz inspekcija provedenih u posljednje vrijeme u ruskim uredima nevladinih organizacija koje se financiraju iz inozemstva, uključujući i dviju njemačkih, izazvale su oštre kritike iz EU-a i Berlina. Te inspekcije koje se provode u skladu s novim ruskim zakonom o djelovanju nevladinih organizacija vjerojatno će baciti sjenu na ono što je trebao biti uspješan Putinov ekonomski posjet Europi. Putin, koji je lani počeo novi šestogodišnji mandat kao ruski predsjednik, u nedjelju će zajedno s kancelarkom Angelom Merkel nazočiti otvaranju velikog industrijskog sajma u Hannoveru, a u ponedjeljak će posjetiti Nizozemsku.

PEKING - Kina je u nedjelju osudila napetosti na korejskom poluotoku no dodala je da njezino veleposlanstvo normalno radi u glavnom gradu Sjeverne Koreje i pozvala je vlasti te zemlje da zaštite kineske diplomate i druge državljane. Sjeverna Koreja, ljuta na nove sankcije nametnute zbog testiranja nuklearnog oružja, sve glasnije prijeti ratom s Južnom Korejom i SAD-om te je u petak poručila diplomatima da razmisle o odlasku iz Pjongjanga. Kina jedina pruža Sjevernoj Koreji diplmatsku i financijsku potporu no njezina službena stajališta pokazuju sve veći stupanj nestrpljenja prema postupcima vlasti koju vodi 30-ogodišnji vođa Kim Jong-un. "U ovom trenutku napetosti na korejskom poluotoku rastu i Kina izražava duboku zabrinutost zbog toga", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

ISTANBUL - Na prvoj stanici desetodnevne turneje po Bliskom istoku, Europi i Aziji američki državni tajnik John Kerry u Turskoj će zatražiti da ta zemlja brzo normalizira odnose s Izraelom, drži otvorene granice prema Siriji zbog izbjeglica i poboljša odnose s Irakom, kazao je visoki američki dužnosnik. Kerry je doputovao u Istanbul dva tjedna nakon što je američki predsjednik uspio zbližiti Tursku i Izrael čiji su odnosi narušeni nakon ubojstva devet turskih državljana 2010. kada su izraelske snage napale turske brodove na putu za Gazu. Zbližavanje bi moglo pomoći koordinaciji u regiji u cilju ograničavanja posljedica sirijskog građanskog rata i ublažavanja izraelske diplomatske izolacije na Bliskom istoku dok se ta zemlja suočava s izazovima koje predstavlja iranski nuklearni program. Unatoč Obaminim uspješnim naporima u trosmjernom telefonskom razgovoru 22. ožujka s izraelskim i turskim premijerom, koji nisu kontaktirali od 2011., Washington je zabrinut zbog mogućnosti da se Turska povuče iz toga dogovora.

WASHINGTON - Sjedinjene Države odlučile su odgoditi testiranje rakete koje je odavno bilo planirano za sljedeći tjedan u Kaliforniji kako bi "izbjegle pogrešni dojam ili pogrešnu procjenu" s obzirom na napetosti sa Sjevernom Korejom, kazao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva obrane. "To je logični, razumni i odgovorni postupak", kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan. Testiranje interkontinentalne rakete Minuteman III bilo je planirano sljedećeg tjedna iz kalifornijske vojne baze Vandenberg. Američki dužnosnik je kazao kako planirano testiranje nije bilo ni u kakvoj vezi sa Sjevernom Korejom i dodao je da se sljedećeg mjeseca može očekivati novo testiranje. Po njemu, SAD ostaje u potpunosti spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙